Rosen på Tistelön med huvudkaraktärerna Arvid och Gabriella.
Rosen på Tistelön med huvudkaraktärerna Arvid och Gabriella. Bild: Ines Sebalj

Det kan bli ny utomhusteater på Åstol nästa sommar

Det blev totalt 14 föreställningar av Rosen på Tistelön, på Åstol under sommaren.
– Det var precis enligt plan, säger regissören Pia Edlund, som är nöjd med utfallet och responsen och nu ska ta sig en funderare på ett eventuellt nytt skådespel nästa sommar.

ANNONS
LocationTjörn, Åstol|

Den 17 juli var det premiär av Rosen på Tistelön. Den sista föreställningen för sommaren hölls den 8 augusti.

– Vi hade turen att kunna hålla alla de 14 föreställningarna. Det var en utmaning med blåsten vid några tillfällen, men vi lyckades genomföra även dem, säger Pia Edlund.

Till följd av coronapandemin var publikantalet begränsat till 50 från början, även om restriktionerna på nationell basis lättades efter hand.

– Vi utökade till några fler i publiken mot slutet av spelperioden. Vi tog emot så mycket publik, som vi kände att klarade av.

Rosen på Tistelön är den första utomhusteater som spelats på Åstol. Pia Edlund, som är född och uppvuxen på Åstol, säger att föreställningarna gett mersmak.

ANNONS

– Det har varit väldigt roligt. Jag hade knappt vågat drömma om att det skulle vara möjligt att genomföra. Dels med tanke på att Åstol ligger utsatt för väder och vind, både för publik och skådespelare, dels eftersom det var ganska kort tid för repetitioner. Men det blev istället så att föreställningen fortsatte att fördjupas under resans gång.

Pia Edlund, regissör till skådespelet Rosen på Tistelön.
Pia Edlund, regissör till skådespelet Rosen på Tistelön. Bild: Ines Sebalj

Blir det någon fortsättning nästa sommar?

– Det är många som har frågat det, både de som varit med och skådespelat och publiken. Den uppskattningen gör mig glad. Föreställningarna har fyllt en funktion och de har satt i gång tankarna hos mig att kunna sätta upp ett skådespel även nästa år. Nu ska vi först göra en summering av det här och återrapportera till både konstnärsnämnden och kommunen och stämma av. Men visst finns det ett intresse, både från de medverkande och från mitt håll.

Blir det i så fall samma föreställning nästa sommar eller blir det en ny föreställning?

– Om det blir föreställningar nästa sommar också blir det en ny berättelse som kärna. Tankarna leker redan med olika pjäser och hur de skulle kunna fungera att spela utomhus på Åstol.

ANNONS