Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Dubbla nystarter – det här blir kul

För STO-området innebär den att de fysiska aktiviteterna gör comeback i programbladen, att pendlarna lämnar hemmakontoren och att våra lokala restauranger och krogar får en vettig chans att börja sanera sin ekonomi efter en minst sagt tuff tid, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Så kom den äntligen: Dagen då Folkhälsomyndigheten ansåg att Sverige var redo att öppna upp igen. Därmed togs föreskrifter, råd och rekommendationer riktade mot verksamheter bort från och med onsdagen.

LÄS MER: Restriktioner släpps – det här gäller i STO

Som vi har längtat, väntat och kämpat på med distansarbete och handsprit för att nå hit! (Även handarbete och distanssprit har troligen ökat under de senaste månaderna.) Åtgärderna mot smittspridning inom vård och omsorg gäller förvisso fortfarande men låt oss inte fokusera på det just nu utan i stället glädjas över denna hett efterlängtade nystart.

För STO-området innebär den att de fysiska aktiviteterna gör comeback i programbladen, att pendlarna lämnar hemmakontoren och att våra lokala restauranger och krogar får en vettig chans att börja sanera sin ekonomi efter en minst sagt tuff tid.

– Vi är jätteglada, från att inte ha gjort något och inte kunnat ha någon dj till att nu kunna ha trubadurer, köra stand-up och bjuda in till after work, säger Tony Holm som driver Tonys restaurang.

För Niklas Feldt som arrangerar event har pandemiperioden också varit en prövning.

– Första tiden tänkte man att till sommaren går det nog, sedan tänkte man att till hösten kan man nog dra i gång, men sedan blev det bakslag istället, berättar han.

LÄS MER: Festfixare ser fram emot att dra igång klubblivet

Men nu är han – och hans kompanjon till dotter – i full gång med att planera nya evenemang.

Många butiker lär också ha firat de senaste dagarna.

– Det här är jättepositivt för våra handlare och restauranger, men vi är fullt medvetna om att pandemin inte är över, säger Carina Erlandsson, centrumchef för Stenungstorg.

Det är naturligtvis en viktig poäng och något att ha med sig in i den nya tiden.

Här på redaktionen gör vi passande nog också en nystart: Från och med på onsdag så finns det bara en lokaltidning i STO-området – den heter ST-tidningen och är en prenumererad tidning som levererar nyheter på sajt och i nyhetsapp varje dag, året om – men som också kommer ut i pappersform på onsdagar och lördagar. Nästa papperstidning kommer alltså på onsdag.

Till sist: Uppmaningen att stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19 finns kvar. Om du själv eller någon du känner däremot uppvisar symptom på svår nyfikenhet eller läsklåda men ännu inte är prenumerant på ST-tidningen så finns botemedlet på www.sttidningen.se/2blir1. Där kan nya läsare just nu testa en prenumeration för halva priset.

Ett öppnare samhälle och en omformad lokaltidning: Nu kör vi – det här blir kul!