Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Dumheten vet ibland inga gränser

Oavsett om det handlar om ett urspårat busstreck eller någon slags skruvad attack mot kommunen så är det naturligtvis helt oförsvarligt att de kommuninvånare som är i behov av särskild hjälp ska drabbas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

På lågstadiet hade jag en klasskompis som vi kan kalla för Mange. Han var vad som vid denna tid beskrevs som ”en värsting” vilket i praktiken innebar att han trots sin låga ålder redan var smått kriminell. Men rätt snäll emellanåt.

En dag försvann min cykel. Hur intensivt jag och mina föräldrar än letade i grannskapet så var den spårlöst borta. Pappa gjorde det enda rätta: satte in en annons i lokaltidningen och utfäste en hittelön på 50 kronor. Och ser man på – redan dagen därpå levererade Mange min cykel och berättade glatt att han hittat den slängd i dike alldeles i närheten, vilken tillfällighet! Jag var ung och aningslös men min far förstod naturligtvis hur allt hängde ihop och ställdes därmed inför ett litet moraliskt dilemma. Skulle tjuven verkligen få hittelön för besväret? Jodå, det fick han. Cykeln var de facto både ”hittad” och återbördad – klart att killen skulle få sin belöning!

Men när Manges mamma insåg vad som hade hänt så drabbades hon uppenbarligen av akut dåligt samvete å sin sons vägnar – för plötsligt satt jag på ett tåg mot Göteborg tillsammans med Gangster-Mange och hans morsa – jag skulle prompt bjudas med på cirkus. Det var kanske lite märklig stämning i kupén men cirkusföreställningen var toppen och alla slutade som vinnare, utom möjligen min pappa som ju delvis hade fått betala för kalaset.

Bortser man från det förkastliga i att begå kriminella handlingar så kan jag ändå rent intellektuellt förstå Manges cykelstöld: Han ville ha något och tog det för att därigenom berika sig själv. Helt fel såklart, men trots allt någon sorts logisk tankebana.

LÄS MER: Hemtjänstens bilar skars sönder – fick 68 däck punkterade

Det kan man knappast tillskriva den eller de som under natten mot torsdagen metodiskt skar sönder samtliga 68 däck på hemtjänstens bilar. Oavsett om det handlar om ett urspårat busstreck eller någon slags skruvad attack mot kommunen så är det naturligtvis helt oförsvarligt att de kommuninvånare som är i behov av särskild hjälp ska drabbas. Dumheten vet ibland inga gränser.

LÄS MER: Personalens besvikelse: ”Hade kunnat vara deras mormor”

Men! Denna gång drabbades faktiskt aldrig våra äldre – tack vare att hemtjänstpersonalen snabbt tog sina privata bilar för att komma ut och leverera morgonhjälp till brukarna. Veckans hjältar är härmed utsedda!

Det är ju så att man blir sugen på att bjuda hela gänget på cirkus.