Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengtåke Carlson: En politikens gentleman – men inte på Tjörn

Jag har bevakat ett otal kf-sammanträden på Tjörn och har fler än en gång frågat mig vad det egentligen är de håller på med, skriver Bengtåke Carlson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En riktig politikens gentleman har gått ur tiden.

Skövde-politikerna Per-Åke Larsson finns inte längre med oss, har jag just fått veta.

Jag bevakade honom i ett antal år på åttiotalet. Vilket parti han representerade kan i det här sammanhanget inte spela så stor roll – men hur han var som politiker, kan däremot göra det. Inte minst sedan jag läst kollegan Lasse Andrées text om de åtgärder som fullmäktiges ordförande på Tjörn planerar för att få i alla fall lite ordning och banka in något korrekt politiskt uppförande i en församling som verkar ha tappat i stort sett alla sans och balans.

LÄS MER: Gruppledarna kallas till krismöte om debattklimatet

Per-Åke – han skulle inte gillat om jag tog med efternamnet hela tiden – var mycket uppe i fullmäktiges talarstol.

Han var gruppledare för sitt parti, så det var naturligt. Många var de frågor han fick sätta sig in i och han gjorde det också.

Och debatten, den rörde för hans del alltid sakfrågan – jag hörde honom aldrig en sekund ge sig på nån privatperson i församlingen. Han gav sig bara på politikerna. Han försvarade det han stod för och angrep det andra stod för, men utöver det – intet.

Så jag önskar att dagens fullmäktige på Tjörn hade lärt och tillämpat den förmågan.

De har kanske lärt den, men tillämpningen är nu alltså så långt ifrån acceptabel att ordföranden finner för gott att samla gruppledarna och försöka få dem begripa hur saker och ting ska skötas i en demokratiskt vald församling.

Banka lite vett i skallen på dem, för att uttrycka det klart.

Det hade aldrig behövts med Per-Åke. Han visste hur det skulle göras och han visste att också göra det så.

Man får ju tro att Tjörns politiker i grunden också vet hur det ska göras. Vet hur man skall sköta sig.

Ändå missar det målet så till den grad. Ändå skapar de tillsammans en stämning så att bägaren för ordföranden till slut rinner över.

Jag har bevakat ett otal kf-sammanträden på Tjörn och har fler än en gång frågat mig vad det egentligen är de håller på med.

Till en början fann jag det lustigt, och föreslog att de – för att förbättra kommunens ekonomi – skulle ta cabaré-avgift för den som vill sitta med och lyssna till sammanträdena i kommunfullmäktige på Tjörn.

Men ganska snart var det inte roligt längre.

Och det ska sägas att inget parti i församlingen kan svära sig fritt. De bär alla tillsammans ansvaret för att det har blivit som det blivit. De bär gemensamt ansvaret för att sammanträdena med fullmäktig blivit föreställningar som så till den grad förnedrar kommunen.

Det blir än värre av att dessa sammanträden på Tjörn inte sällan samlar många åskådare. I Skövde var det många bara de gånger folk kallats dit som ett led i vuxenutbildningen.

Det är helt ok om en politiker tycker hjärtligt illa om en annan politikers politik – det är till och med så det ska vara. Men det är aldrig ok att öppet visa att man tycker privat illa om en politiskt motståndare.

Den politiker som inte klarar den den rågången bör kanske fundera över vad han eller hon sysslar med – om de över huvud taget är mogna sitt uppdrag. Och möjligen fundera över att syssla med något helt annat.