Erik fotade den aktiva vulkanen: ”Otroligt mäktigt att få se”

Nyheterna har visat tragik och ödeläggelse, men naturfotografen Erik Malm från Stenungsund såg något helt annat. Han skyndade sig iväg till La Palma när vulkanen fick sitt utbrott och har nu tagit bilder till sitt pågående konstfotoprojekt.
– Många tycker att, vafan ni kan ju inte komma hit och fota när det är massa tragik, men det är ju ett naturfenomen också.

ANNONS
|

Erik Malm bor i Stenungsund, men tillbringar mycket av sin tid i norra Spanien, där hans flickvän bor. Därför var det inte så långt att åka när vulkanen på La Palma fick sitt utbrott.

Att det kunde vara farligt att åka dit hade han ingen tanke på.

– Det var bara att dra. Det blev väldigt stressigt, vi tog första bästa flyg och hade inget boende eller något. Vi fick tag i en hyrbil, men många hotell var reserverade för de som hade evakuerats.

Erik Malm är naturfotograf och håller just nu på med ett konstfotoprojekt om jordens födelse. När en vulkan fick utbrott så pass nära honom var det ett fototillfälle han inte kunde tacka nej till.

ANNONS

"Det är ju ett naturfenomen”

Att han och kollegorna åker till ett ställe andra flyr från, och kan se skönhet i andras olycka, har gjort att de delvis mötts av ilska.

– Många tycker att, vafan ni kan ju inte komma hit och fota när det är massa tragik, men det är ju ett naturfenomen också. Det är så klart hemskt för alla som är drabbade, men när man bygger ett hus nedanför en vulkan i gamla lavaströmmar kanske man kan tänka sig att vulkanen får ett utbrott någon gång igen och då står husen i vägen.

Eftersom hela ön La Palma bildades av ett vulkanutbrott, långt större och kraftigare än det här, menar Erik Malm att nya vulkanutbrott är en klar risk i området. För honom är det också självklart att människan ska anpassa sig till naturen, och inte tvärtom.

– Jag förstår att diskussionen uppkommer. Ingen bestrider tragedin i detta, men det finns helt klart flera aspekter att ta hänsyn till.

Viktigt hålla koll på vinden

Som närmast var Erik Malm och de andra naturfotograferna ungefär 1,5 kilometer ifrån kratern. Gatorna där var helt täckta av sot och såväl bilar som människor blev helt svarta.

Det viktigaste, menar han, när man tar sig nära är att hålla koll på vindriktningen.

– I och med att det var ett så högt tryck kastade vulkanen ur sig kaskader med lava kanske 600 meter upp i luften, så de giftigaste gaserna gick högt över oss. Gaserna måste man vara vaksam med för de är livsfarliga.

Ska symbolisera big bang

Erik Malm har också varit iväg till Svalbard och Grönland för att ta bilder, och säger att han sällan är rädd trots att han befinner sig i extrema situationer.

– Jag kanske är koko, men jag blir mer exalterad. Och när man snackar om fara, det är bara att skaffa sig rätt kunskap och ibland utrustning. Har du det så överlever du och får uppleva något fantastiskt.

Nästa vecka drar Erik Malm vidare för att fotografera bergskedjor och andra naturfenomen som skapades på jorden i ett tidigt skede. Bilderna från vulkanutbrottet ska symbolisera det allra första – big bang.

– Det är otroligt mäktigt att få se det här. Man förstår kraften som finns i naturen och hur otroligt liten människan är.

ANNONS