Får barnen bestämma blir bron i Svanesund rosa

En rosa bro, en pridebro eller varför inte en bro med en helikopterplatta högst upp. Inspirerade av att frågan om en Orustbro åter lyfts, har eleverna vid Ängås skola fått i uppdrag att bygga modeller av den framtidsbro de vill se.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En bågbro, en fackverksbro och ett par hängbroar. Den dag arkitekterna börjar skissa på den nya Orustbron kan de vända sig till eleverna vid Ängås skola för tips, för de unga som snart ska lämna årskurs sex, kan nu det mesta om broar.

– Vi har arbetat med konstruktion av broar under ett par veckors tid. Eleverna har fått läsa på om olika brokonstruktioner och om broarnas bärighet. Efter teorin fick de skissa och sedan göra ritningar innan de började bygga, säger elevernas lärare Johanna Berntsson.

Inspirerade av den kommande bron i Svanesund satte eleverna igång med att bygga sina drömbroar. De fick använda material i form av trä och kartong, ur Johannas stora pyssellåda fick de välja fritt för att smycka med allt från pärlor till piprensare och glitter. Tekniklektionerna har gått åt till brobygge, eleverna har samarbetat i grupper och det har till slut blivit elva broar. Eleverna har varit tvungna att tänka praktiskt, broarna ska klara tyngd, bilar och vind.

– De har fått gå från idé till skiss, sedan ritning och till sist modell. Det här har blivit ett riktigt bra avslutningsprojekt för klassen att arbeta med tillsammans.

Alfredo Barretta och Julia Karlsson tycker att brobygget har varit roligt. Julias grupp valde att bygga en rejäl tung bro som de förankrat med stora stenar i marken så den ska vara stabil.

Julia Karlsson och Alfredo Barretta tycker att broprojektet i skolan varit både givande och roligt.
Julia Karlsson och Alfredo Barretta tycker att broprojektet i skolan varit både givande och roligt. Bild: Erika Olofsson

– Vi har fått jobba med broarna på flera lektioner, även våra slöjdlärare har hjälpt oss att bygga. I matten har vi fått räkna ut vinklar för att få stöttorna till bron rätt, säger Julia.

Högst upp på bron har Julia planerat att det ska vara en helikopterplatta. Gruppen hon arbetat i har även valt att skriva Svanesund på ena sidan bron och Kolhättan på andra.

Alfredos grupp har valt en helt annan modell av bro. Då Julias bro var välvd har hans grupp valt en form av en fackverksbro som de sedan dekorerat snygg med färgglada piprensare.

– Vi fick använda vilket material vi ville. En del byggde i papp men vi gjorde en stomme i trä där vi fick sätta stöttor under för att det skulle hålla. Själva vägbanan har vi valt att bygga av papp men vi fick ta flera lager papp för att få det hållbart.

Elevernas broar kommer att ställas ut i en utställning i skolans lokaler, så att alla kan se hur den kommande Orustbron – kanske – kommer att se ut. Broarna kommer sedan att sparas för att inspirera kommande klasser vid skolan att bygga modeller.

Alfredo vill bli arkitekt i framtiden, han har tyckt att brobyggandet varit jättekul.

– Det hade varit kul att få designa broar i framtiden, kanske till och med Orustbron.

ANNONS