Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Häng med oss in i energikrisen

Den nya situationen berör oss alla på olika sätt och det gör behovet av information extra stort. ST-tidningen lanserar nu därför en liverapportering om energikrisen, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den svenska regeringsbildningen och salig Queen Elizabeth får ursäkta: Just nu är det energikrisen som dominerar våra samtal runt frukostbord och kaffeautomater – och så lär det fortsätta. De rekordhöga elpriserna och den annalkande vinterns befarade elbrist har fått många av oss att i halv panik släcka ned våra bostäder och jämföra elavtal av hjärtans (o)lust. Plötsligt slänger vi oss med ord som kilowattimmar och elprisområden som om vi aldrig gjort annat. En del går så långt att de börjar diska och tvätta på nätterna då elpriset är lägre.

En som tydligt märkt av allmänhetens plötsliga intresse för el är Petter Bergman, energi- och klimatrådgivare på Stenungsunds kommun som även ansvarar för Tjörn, Orust och Lilla Edet. Han berättar att antalet människor som vänder sig till honom har ökat kraftigt.

LÄS OCKSÅ: Kraftig ökning av samtal till energirådgivaren

– Frågorna handlar om hur man kan minska sin elförbrukning och hur man kan producera egen el med solceller. Åtminstone hälften av de rådsökande vill prata om solceller, säger Petter Bergman.

Solcellsfrågan är för övrigt extra intensiv på Klädesholmen där ett gammalt förbud mot att använda svarta solceller nu upprör invånarna.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot solceller rör upp känslorna på Klädesholmen

LÄS OCKSÅ: Tjörnpolitiker vill inte se solceller på Klädesholmen

En annan konsekvens av det höga elpriset är att många börjar fundera på alternativa energikällor. Under måndagsmorgonen rapporterade Ekot om att ”ved” har seglat upp som det mest sökta ordet på annonssajten Blocket. Något som även vedleverantören Peter Karlsson i Hjälteby kan vittna om.

– Jag får jobba 24 timmar om dygnet för att hinna med alla beställningar, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Stor efterfrågan på ved i elkrisens spår - men ingen hamstring än

Den nya situationen berör oss alla på olika sätt och det gör behovet av information extra stort. ST-tidningen lanserar nu därför en liverapportering om energikrisen, du hittar den här. Där samlar vi allt vårt material på temat och kryddar med händelsenyheter om den senaste händelseutvecklingen. Och vi vill gärna ha din hjälp! Hur har du drabbats av energikrisen? Vad oroas du av? Vad borde vi kolla upp? Kommentera direkt i flödet eller skicka ett mejl till [email protected]

LÄS OCKSÅ: Senaste nytt om energikrisen i Sverige – vi rapporterar direkt

LÄS OCKSÅ: Förbud mot solceller rör upp känslorna på Klädesholmen

LÄS OCKSÅ: Tjörnpolitiker vill inte se solceller på Klädesholmen