Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Einar Engström: Hundar har större rättigheter i Nice än i Svanesund

Många har barnvagn med sig där vovven kan få vila om den blir trött i tassarna, berättar Lars Einar Engström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Är i Frankrike, närmare bestämt i Nice, i en månad och pluggar franska. Jag har ju tidigare bott och jobbat i landet i många år, men inte lärt mig språket. Jodå, jag kan säga både god morgon och god natt och fråga hur mycket klockan är. På amerikanska bolag där jag varit verksam talar alla engelska och då har det blivit klent med att lära sig landets språk. Det som framför allt slår mig är hur enormt svårt det är att lära sig ett nytt språk och kunna tala det ”på riktigt”. Grammatik, undantag, slangord, usch! Och jag förstår plötsligt mer om vad invandrare och flyktingar, som kommer till Sverige, får kämpa med. Lära sig svenska… och skaffa jobb, bostad…

Vissa av våra svenska uttryck är märkliga. Såsom ”fastna med skägget i brevlådan” och ”det är ingen ko på isen” eller ”sopa nötterna”! Hur översätta det där?! Och i franskan finns en del uttryck som är svåra att förstå innan jag får en förklaring, till exempel: ”Parler français comme une vache espagnole” – att tala franska som en spansk ko? Tänkte jag, men betydelsen i Frankrike är att någon talar franska fruktansvärt dåligt. Och det gäller mig i allra högsta grad! Och på tal om djur…

Hundar! Stan kryllar av små bärbara på fyra ben, ofta av oklart ursprung, men älskade av sina ägare. Många har barnvagn med sig där vovven kan få vila om den blir trött i tassarna! Och här sätts hundens rättigheter på första plats. Affärer och restauranger är självklara mötesplatser för hundarna, dom följer med överallt utan att någon ifrågasätter.

I lördags var vi vid Nice gamla kastell som ligger högt över staden och där finns ett café och en stor park. Hundarna springer lösa och jagar varandra mellan borden och det gäller att hålla i kaffekoppen! Barnen får leka i inhägnade områden, som liknar svenska rastgårdar för hundar, men sandlådor och rutschkanor finns. Som hundälskare och senior, i ålder alltså, så tycker jag att det är en bra ordning! Skriken från barnen hörs knappt (tack!) och jag kan klia en fuling på huvudet, en sådan där ”vägkorsning” som endast en mor kan älska. Och modern, ja alltså det är en människa, kommer fram och frågar om Pascal stör oss. Inte, säger jag, Pascal verkar vara en trevlig kille! (Pascal?!)

Min kompis Lex får inte följa med in på macken i Svanesund… Vi kräver rättvisa och öppna dörrar överallt för fyrbenta! (”Sopa nötterna” = borsta tänderna! Gammal söderslang från Stockholm!)