Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Jättekö när Stenungsund ska växa – ingen bra kombo

Om du tycker att bilkön över Tjörnbron en midsommarafton är imponerande lång så ska du spana in bostadskön! skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Mitt första egna boende var mer eller mindre ett fristående förråd. Det fanns lämpligt nog väggar och tak – men inte rinnande vatten, så jag fick hålla till godo med en dunk under köksbordet.

Ville jag använda toalett eller dusch – och jodå, det vill jag allt – så fick jag vackert gå in i villan bredvid där mina trevliga hyresvärdar, bekanta till familjen, bodde.

Men förutom den berusande frihetskänslan i att äntligen ha ett eget krypin så fanns det ytterligare två tydliga fördelar med mitt boende:

1. Den symboliska hyran låg på 300 kronor i månaden.

2. Det var ingen kö för att få flytta in.

Köa behöver man däremot i regel göra om man vill hyra en lägenhet i Stenungsund idag. Om du tycker att bilkön över Tjörnbron en midsommarafton är imponerande lång så ska du spana in bostadskön! 7 700 personer skojar man inte bort i en kommun med 27 000 invånare. ”Orimligt”, tycker Hyresgästföreningen i Lasse Andrées artikel på temat. Det är svårt att inte hålla med.

Det finns en bred politisk samstämmighet om att bostäderna ska bli fler, ändå har det varit förtvivlat svårt att få tempo i nybyggandet.

Och något större hopp om en snabb kapning av bostadskön finns knappast. Enligt det kommunala bostadsbolaget Stenungsundshems årsredovisning är 99,8 av bolagets lägenheter uthyrda. Det är en siffra som i praktiken betyder att det egentligen bara är lägenheter som håller på att renoveras som står tomma.

Men sedan Lokaltidningen STO uppmärksammade situationen för tre år har det åtminstone gått åt rätt håll; Kön har kortats med hundra personer, från 7 800 personer till 7 700. Om minskningen fortsätter i samma takt är den alltså helt borta om sisådär 77 år.

Samtidigt vill kommunen fortsätta växa: dagens 27 000 invånare ska vara 35 000 år 2035.

Vi får hoppas att dessa 8 000 nya stenungsundare inte alla tänker sig att flytta in i en hyresrätt på Stenungstorg där väntetiden i dag kan vara tio år.

Det skulle ge en sammanlagd väntetid på 80 000 år.

Men vänta nu – så kan man väl inte räkna?!

Nej, det är riktigt. Men så är heller inte gigantiska bostadsköer, få nybyggnationer och en växande kommun en ekvation som går ihop.