Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Kärlek genom decennier

Lokaltidningens reporter Annika Sahlin Ottosson träffade Elsy ett år efter Torstens bortgång och berördes starkt av sorgen som bortgången orsakat. Nu har de träffats igen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Dagsländor är fascinerande. Efter en längre tid som larver under vattenytan utvecklas de till slut till flygande insekter och når därmed livets crescendo – men med en extremt kort brinntid.

De har smala och långsträckta kroppar men förkrympt mun. Anledningen till det sista är enkel: De kommer ändå inte att äta något. Rimligt prioriterat kan jag tycka eftersom de, som namnet antyder, bara lever någon dag eller två som flygande varelser innan de dör. För vissa arter handlar det bara om några timmar i luften.

Det enda syftet med att de alls ska förvandlas till ståtliga flygare för en dag är såvitt jag vet att hona och hane lättare ska kunna hitta varandra så att honan kan lägga ägg i vattnet och därmed säkra fortplantningen innan de tackar för sig. Jag säger inte att det låter kul. Och man får ju verkligen hoppas att vädret är hyggligt denna enda dag så att livet inte regnar bort alldeles. Men dagsländans kärleksliv låter onekligen okomplicerat.

För oss människor är tidsperspektivet när det gäller kärlek en aning annorlunda. När vi blir flygfärdiga och lämnar boet så finns det gott om tid för intriger och förvecklingar, vankelmod och rena felbeslut.

Men många hittar trots allt någon som de till slut vill gifta sig med. Enligt Statistiska centralbyrån var närmare 3,4 miljoner personer i Sverige gifta vid senaste årsskiftet. Medan omkring 25 000 par skiljer sig varje år.

Sedan finns det vissa par som finner varandra tidigt och sedan oförtrutet vandrar vid varandras sida genom decennierna. Elsy Franzén träffade sin Torsten när hon blott var 16 år gammal. Idag är hon 86.

De fick nästan 70 år tillsammans, varav 65 som gifta. För två år sedan somnade Torsten in.

Lokaltidningens reporter Annika Sahlin Ottosson träffade Elsy ett år efter Torstens bortgång och berördes starkt av sorgen som bortgången orsakat. Nu har de träffats igen.

I vår serie ”När livet vänder” berättar Elsy om hur det är att förlora sin livskamrat efter så lång tid tillsammans. ”Första halvåret gick jag nog i en bubbla av chock. Jag grät inte ens på begravningen, men det gör jag desto mer nu”, säger hon.

LÄS MER: Elsy förlorade sin livskamrat – efter 65 års äktenskap

Samtidigt är sorgen ett bevis på att det som gått förlorat är värt att sörja.

Elsy och Torsten. Tillsammans genom livet i nära sju decennier.

Deras kärlek är sannerligen ingen dagslända.