Det är en ynnest att få skälla på mig

Att människor ibland upprörs över vad som står i ST-tidningen är helt i sin ordning, skriver chefredaktör Jacob Humlén.

ANNONS

”Jag delar inte dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”

Citatet brukar tillskrivas Voltaire, men vad jag förstår var det snarare författaren Evelyn Beatrice Halls sammanfattning av hur hon uppfattade Voltaires inställning till yttrandefrihet.

Klatschigt och storvulet är det hursomhelst. Och modigt! Kalla mig individualist men jag måste erkänna att jag näppeligen skulle offra mitt liv för yttrandefriheten i ett skarpt läge, knappt ens en av mina minst vitala kroppsdelar.

Däremot har jag inga problem med att diskutera eller rent av få skäll för våra artiklar som jag är ansvarig utgivare för.

Att människor ibland upprörs över vad som står i ST-tidningen är helt i sin ordning. Två ämnen som varit extra infekterade de senaste veckorna är kyrkobråket på Orust och kritiken mot SD-politikern Hans Häggqvist i Stenungsund. Många har uppskattat artiklarna. Men vissa tycker att vi tar i för mycket eller för lite, andra menar att vi själva bedriver opinion åt det ena eller andra hållet eller beskyller oss för att styras av externa intressen. Det gör vi naturligtvis inte – och det kan vi tacka pressfriheten för. Vi lever i ett land där medier har möjlighet att självständigt rapportera om vad som sker i vår omgivning, utan att staten eller andra makthavare får lägga sig i våra publiceringar eller stoppa dem. Och det är sannerligen ingen självklarhet i alla delar av världen.

ANNONS

Den 3 maj är det Pressfrihetens dag. Den är instiftad av Unesco, en av FN:s fackorgan, och firas för 30:e gången. Alltså: Hurra för pressfriheten!

Med det sagt – även i Sverige måste pressfriheten hela tiden bevakas och försvaras. För en dryg vecka sedan sökte en känd våldsverkare upp en av Kungsbacka-Postens journalister i hemmet med någon form av tillhygge. Mannen greps senare och sitter nu häktad, misstänkt för hemfridsbrott och olaga hot. Motivet är av allt att döma artiklar som tidningen tidigare publicerat. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt! Ingen ska bli uppsökt och hotad i sitt hem – och på individnivå är det precis lika illa vem det än drabbar. Men när hoten riktas mot en journalist slår det dessutom mot något större – vårt öppna samhälle och det fria ordet.

Däremot är det fritt fram att ha åsikter. Så fortsätt att reagera på det vi skriver. Och skäll om du vill. Men glöm inte att det samtidigt är en ynnest att ha en fri press att kunna vara arg på.

LÄS MER:Efter prästbråket: Egil Midtbö får lämna sin tjänst

LÄS MER:Kyrkoherden: ”Debatten har givit fel bild av det som skett”

LÄS MER:SD-politikern Hans Häggqvist ifrågasätts efter nya utspel

ANNONS