Nu visas Roberts unika samling upp i kulturhuset

Röda, blå, långa och korta. Det finns lastbilar i alla former och storlekar hemma hos Robert Arvidsson. 330 lastbilar i skala 1:50 har han hemma i vardagsrummet.
– Jag har även 135 modellbilar, säger Robert med ett skratt.

ANNONS

Vissa samlar på frimärken, andra samlar på nyckelringar. Robert Arvidsson i Göksäter samlar på lastbilar.

– Det har blivit ett par stycken under åren, säger han med ett leende.

Ett par stycken är rätt, närmare bestämt 330 till antalet. Hemma i vardagsrummet står lastbilarna på rad i hyllorna, noga sorterade och putsade. Robert har stenkoll på alla lastbilar i samlingen, förutom sort och årsmodell så vet han även vilket åkeri som körde bilen.

Hedersplats i vardagsrummet

– De här till exempel, de rullade på Orustvägarna förr. De körde transporter till Wallhamn.

Lastbilarna är alla i skala 1:50 och de står på hedersplats i vardagsrummet. Det är dock inte vilka lastbilar som helst som kommer upp på Roberts specialbyggda hyllor. Han är en flitig gäst på olika bilmässor runt om i Norden.

Han har alla modeller av alla vinnare från Nordic Trophy sedan flera år tillbaka. Nordic Trophy är tävlingen för snygga lastbilar från hela Norden och övriga Europa, som startades av tidningen Trailer 1980. Vinnarna i Nordic Trophy ges ut som modellbilar, Robert har de flesta vinnarna på sina hyllor.

– De ges ut i mycket begränsad upplaga och jag har dem i årtal efter varandra.

Källaren fylld med bilar

Det går inte att undgå att bilar är Roberts stora intresse. Överallt i huset finns saker som påvisar bilintresset. En vägg vid trappan till övervåningen har tapetserats med löpsedlar och posters, en stor del av dem från Trailer. Men också från Bilsport, Klassiska Lastbilar, Traktor, Trucking, Nostalgia och Bilsport Classic.

Inte nog med att hela nedervåningen är fylld av modeller, även husets källarplan visar på det stora bilintresset. I husets gillestuga står 135 modellbilar, alla i skala 1:18.

– Jag köpte min första modellbil för kanske 25 år sedan. Det var en Auburn av 1935 års modell. Den blev först, sedan har det rullat på. Nu köper jag inte modellbilar längre, utan har koncentrerat mig på lastbilarna.

I bilsamlingen finns alla tänkbara märken, men flest Mercedes. Robert har en speciell kärlek till just Mercedes. På gårdsplanen utanför huset står ett antal Mercedes av olika årsmodell, en del 50 år gamla.

Mamma orsaken till samlingen

– Det är något speciellt med tyska bilar, slår han fast.

Om inte lastbilssamlingen och bilsamlingen vore nog, så samlar Robert även på en rad biltidningar. Den första tidningen Bilsport fick han av sin mamma 1987. Det var med den tidningen samlingen började. I dag har han alla nummer av Bilsport från 1962 fram till i dag.

– Det är nog en 1 200 exemplar, sedan har jag 500 exemplar av tidningen Trailer. Jag prenumererar på sju olika biltidningar och jag sparar alla tidningar och sorterar dem i nummerföljd.

Utställning i Kajutan

Roberts smått unika samling av lastbilar, bilar och biltidningar ska nu få möta en större publik.

Delar av hans samling kommer att visas upp i kulturhuset Kajutan, en utställning som börjar den 28 juli. Han har med lastbilar, bilar men även delar av sin tidningssamling. Flera artiklar i tidningarna har han ramat in.

– Det finns troligen de som tycker nog att jag är en riktig nörd som samlar på dessa modeller och tidningar, men det är mitt stora intresse. Det var roligt att få frågan från kulturhuset om utställningen så jag hoppas det kommer många besökare och tittar på den.

LÄS MER:Göksäters udda val: stängda söndagar

LÄS MER:Gamla veteranfordon kör rally på Orustvägarna

LÄS MER:Fordon lockas till Gökenträffen

ANNONS