Ny gång- och cykelbana invigdes – tack vare ett Orustförslag

Nu är Svanvik och Varekil sammankopplade och det tack vare Svanviksbon Kenneth Arvaeus. Han lämnade in ett Orustförslag där han önskade en gång- och cykelbana mellan de båda samhällena. Under onsdagen invigdes den 800 meter långa stigen.

ANNONS

Den nya gång- och cykelvägen mellan Svanvik och Varekil går genom ekrika lövskogar som växter på rad nedanför berget. Miljön kallas för randlövskog. Här har det tidigare funnits en äldre skogsväg, den användes förr för att nå ett mindre torp i Hagen, då gick stigen ut med Tjuvkilen. De sista torparna flyttade ut 1850 och torpet brändes ned 1974 i samband med att Svanviksområdet byggdes ut.

Stigen har dock funnits kvar men inte i så gott skick. Det ville Kenneth Arvaeus ändra på. Han bor i Svanvik och skickade 2019 in ett Orustförslag till politiken där han föreslog att stigen skulle restaureras så den på nytt kan användas.

Tid med alla tillstånd

Nu står stigen klar, tre år efter att förslaget lämnades in.

– Det var träd som behövde fällas, och hänsyn togs till vattendrag och miljö. Det tar tid att få alla tillstånd, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd på Orust som under onsdagen fick äran att inviga stigen.

Gång- och cykelvägen är grusad i stället för asfalterad för att smälta in i den vackra miljön. Längs med stigen finns på vissa ställen högar med ris. Det är faunadepåer där träd och ris lagts på hög för att skapa boplats för insekter, växter, svampar och andra smådjur.

– Det är med andra ord inte kommunen som varit slarvig och lämnat kvar ris, utan det ska ligga kvar där och bli trivsamt hem åt insekter, det är ett miljötänk rakt igenom.

Gång och cykelvägen har blivit möjlig genom att Orusts Sparbank hjälp till med finansieringen. Bankens vd Mikael Gustafsson var tillsammans med kommunalrådet en av de första som fick chans att cykla över en av de två broarna som byggts över vattendragen vid stigen.

Promenad till naturreservatet

– Det är en fantastisk miljö som stigen anlagts i och nu finns det goda möjligheter att promenera eller cykla mellan Svanvik och Varekil, säger han.

Gång- och cykelvägen skapar en länk mellan Svanvik och väg 160. Den ger även boende i Svanvik en bättre möjlighet att gå eller cykla till Varekils busstation.

Även kommunalrådet lyfter upp det positiva med den nya vägen.

– Vi är inte så bortskämda med gång- och cykelvägar på Orust. Den är positiv för både för miljön och folkhälsan eftersom den uppmuntrar alla att gå eller ta cykeln samt underlättar för den som vill besöka Svanviks naturreservat.

LÄS MER:Unik bläckfisksvamp hittad i Svanvik

LÄS MER:Svanvik del av satsning på helårsboende

LÄS MER:Nya satellitbrunnar ska underlätta

ANNONS