Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Olika bilder av samma sommar

Resultatet kommer garanterat att av många upplevas som djupt orättvist – precis som sommarvädret, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag sover på soffan hela den här veckan.

Det beror inte på att min sambo är mer trött än vanligt på mig. Tror jag i alla fall. Däremot är mina svärföräldrar på besök från Spanien och har därför fått flytta in i sovrummet.

Att ha nära släkt boendes i södra Europa gör att jag ständigt påminns om temperaturskillnaderna länderna emellan.

– Hur är läget i Torrevieja?

– Fint, vi klev just upp ur utomhuspoolen och svalkar oss nu i skuggan. Och själv?

– Jo, tack. Jag tog precis en kort promenad så nu försöker jag få tillbaka känseln i händerna och bli av med rimfrosten i skägget.

På redaktionen är nästan alla medarbetare nu tillbaka från semestern. Vi har – som brukligt är – haft lite olika upplevelser av vädret. Jag som främst var ledig i juli minns en varm och solig sommar. En kollega som hade lite senare semester räknade till totalt nio helt regnfria dagar under sina fyra veckor. Och kollegan som kom tillbaka i måndags jagade intensivt sol lite varstans i Sverige men tvingas nu sammanfatta vad som inom vissa kulturer skulle kallas för en riktig piss-sommar.

Vilket slags väder ni läsare har haft, och vad ni gjort i det, skiljer sig såklart ganska mycket år. Om detta har jag faktiskt en liten aning, tack vare alla ögonblicksbilder från er sommar som ni generöst har delat med mig och alla andra läsare. Närmare 200 bilder skickades in till vår sommarbildstävling! Vackra vyer och salta bad. Barnbarn, hav – och en naken karl. Och solnedgångar, solnedgångar, hela vägen solnedgångar – för att nästan citera Lars Winnerbäck (som nu för övrigt kan ses på SVT Play i stillsamma men sevärda dokumentären ”Ett slags liv” från 2017. I artistens låt ”Söndermarken” är det förresten nyponbuskar det kryllar av i stället för solnedgångar.)

När vi nu har gått in i september så stänger vi sommarbildstävlingen för den här gången. Nu återstår bara redaktionens digra arbete med att gå igenom alla bilder och enas om vinnarna. Resultatet kommer garanterat att av många upplevas som djupt orättvist – precis som sommarvädret. Men det har varit en fröjd att få en glimt från era liv – stort tack för alla bidrag!