Peter Wahlbeck om konsten, humorn och livets vedermödor

Peter Wahlbeck är troligen kanske mest känd som ståuppkomiker och kunde ses i tv-komediserien "Smash" redan i början av 1990-talet. Men han målar sedan ännu längre tillbaka även tavlor, varav några han nu kommer att ta med sig till Stenungsund under en kommande kombinerad vernissage och ståuppföreläsning.

ANNONS

Vernissagen i den tillfälliga konsthallen Ascend Art Project vid Stenungstorg startar klockan 17.30 torsdagen den 25 november. Därefter fortsätter kvällen på Fregatten med en föreläsning av Peter Wahlbeck om ”Livet, konsten och humorn”.

För både humorn och konsten har i stort sett hela hans liv varit hans trogna följeslagare. Peter Wahlbeck började måla redan på 1980-talet och har under årens lopp medverkat både på flera separat- och samlingsutställningar i Sverige. 2012 öppnade han också ett eget konstgalleri, Wahlbecks Livs, i hemstaden Halmstad.

Mest känd för den breda massan är Peter Wahlbeck nog kanske trots allt för sin mångåriga karriär som ståuppkomiker där han på sin karakteristiska Halmstadsdialekt häcklat allt från svenska vanor till olika samhällsfenomen.

Eftersom han sällan heller skräder orden, hamnar allt som oftast i blåsväder, senast nu i september då han i ett debattinlägg i GP propagerade för att häxjakten mot ovaccinerade måste stoppas och hävdade rätten av att få tänka och tala fritt i ett demokratiskt samhälle.

Humorn frigörande kraft

Under föreläsningen på Fregatten lovar Peter Wahlbeck nu att det kommer bli både högt och lågt när han tar sig an frågor om livet, konsten och humorn.

– För det är ju trots allt så att humorn har en väldigt frigörande kraft, även när man pratar om saker och fenomen som man kanske är lika förtjust i, säger Peter Wahlbeck.

– Ta det här med vaccin till exempel. När jag skrev mitt inlägg var det ju mer för att efterlysa en debatt där man inte bara lovsjunger vaccinet och att allt nu skulle vara guld och gröna skogar i takt med allt fler vaccineras. För vi vet ju faktiskt inte vad händer som på sikt med vår kropp och hälsa, och jag är själv ärligt talat lite orolig över det här med att vi nu börjat vaccinera barn, fortsätter han.

Efterlyser öppen debatt

Men framför allt efterlyser han en öppen debatt, där man får tänka själv och annorlunda utan att för den sakens skull bli lynchad.

– Det är också lite det jag kommer att gå in på i min föreläsning, eller ståuppshow om man föredrar det för det är ju meningen att det ska vara roligt och underhållande också. Just detta att få samlas och skratta åt allt elände i den delvis mörka tid vi lever just nu kan ju vara väldigt befriande som jag ser det.

Peter Wahlbeck lovar dock att han inte bara kommer att fokusera på dåliga saker.

– Nej, jag kommer att bjuda på en och annan floskel också, men även prata om konsten och ibland humorn i den.

Började måla som en ploj

Som exempel nämner han här bland annat sin egen start som bildkonstnär.

– För från början när jag började måla vara det faktiskt mest en ploj där jag härmade en kompis som gått på en massa fina konstskolor. Jag retade honom och sa att det där kladdet behöver man väl inte ha gått någon skola för att måla. Det är väl bara att stå och skvätta lite i en ateljé, säger Peter Wahlbeck med ett stort skratt.

För att bevisa detta började han själv måla stora färgglada abstrakta tavlor.

– Men så vände det väl där någonstans på vägen och jag gick själva några kurser. Faktum är också att jag numera faktiskt försörjer mig mer på konsten än det jag drar in som ståuppkomiker, säger Peter Wahlgren, som just nu även är aktuell med en stor separatutställning i Malmö som började i helgen.

Vill måla i färg, annars för det vara

Till Stenungsund är nu tanken att ta med fem-sex tavlor med mycket färg.

– Det är också något jag kommer att prata mer om i min stand up. För vad det anbelangar min egen konst vill jag verkligen att den ska vara färgglad, annars får det lika gärna vara.

Det är också något fascinerande med oss människor, menar Peter.

– Det här att många faktiskt accepterar just en stor färgglad tavla på väggen utan att kanske alltid förstå vad den föreställer, för det är ju heller inte det viktiga. Utan återigen, här får man själv tänka fritt, utan att få några pekpinnar om vad som är rätt eller fel, vilket är precis det jag är ute efter.

LÄS MER:De har fyllt banklokalerna med konst i stället för kontanter

ANNONS