Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Lindell: Sluta använda detta ord – snälla!

Knalla in på närmaste finkrog och rafsa åt dig en meny så lovar jag att du kan hitta fem olika begrepp för grönsaker och säkert tio olika omskrivningar för potatis, skriver Daniel Lindell.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Häromkvällen lyssnade jag på en avslappningsmeditation. Antar att meditationens syfte var att jag skulle bli avslappnad. Det gick sådär. Som vanligt började allt med reklam. Antar att även hipsters med yogabyxor och frireligiös blick behöver stålar. I reklamen erbjöds jag följa med på ett retreat till Lofoten. Det lät mysigt. God mat, bergsklättring, meditation och bastu. I mina öron tycktes även orden öl och rödvin finnas med. Men sedan kom det. Ordet som fick min kropp att spänna sig i en båge och som fick min IBS-mage att värka.

”Skogsbad”. Det bjöds även på ”skogsbad”. Kan vi inte bara komma överens om att vi slutar använda det ordet. Snälla! Antar dock att det är ett ord i tiden. Det finns flera tecken på att vi går mot ett allt plastigare och ytligare samhälle. Knalla in på närmaste finkrog och rafsa åt dig en meny så lovar jag att du kan hitta fem olika begrepp för grönsaker och säkert tio olika omskrivningar för potatis. Trots att det fortfarande bara är grönsaker och potatis. Det är fillers hit och blekningar dit. För att inte tala om alla filter. Till och med jag kan, med rätt program i mobilen, bli snygg. Vi lever våra liv i en blek verklighet men också i en perfekt parallellvärld. Så är det ju. Men ”skogsbad”?

Tydligen kan man skogsbada i Sundsby den 14 maj. Så här står det på turistsidan vastsverige.com om det evenemanget: ”Skogsbad handlar om att vara i naturen med öppna sinnen. Att genom syn, hörsel, lukt och känsel vara mer i nuet. Vi promenerar i lugnt tempo tillsammans med en certifierad naturguide som leder oss att uppleva skogen och naturen på ett nytt sätt.”

Aha, då fattar jag. Om man har en guide med sig så blir en helt vanlig promenad ett skogsbad. I så fall har jag varit både på ”stadsbad” och ”tunnelbad”. Jag har också varit på ”konstbad” och ”slottsbad”. En gång var jag på ”bergsbad” också. Och ”vin & öl-bad”. Fast det minns jag inte så mycket av, konstigt nog.

Men kanske måste vi gå åt det hållet. Vi kanske är så fast i vår låtsasvärld att en helt vanlig skogspromenad inte låter tillräckligt lockande. Kanske är det så här vi måste göra för att få en sönderstressad medelklass att bege sig ut i det allra normalaste som finns, ut i skogen. Kanske lockas fler om det kostar en slant och låter lite finare än vad det egentligen är?

Såg att skogsbadet i Sundsby kostar 100 spänn. Känner att jag vill utmana det. Så den 14 maj kl 13.30 bjuds det på en helt gratis promenad i någon skog här omkring. Men det är klart. Det blir ju inget bad i den bemärkelsen. Och certifierad är jag inte heller. Men gå runt i skogen, det kan jag. Och du också antar jag, utan att kalla det för något det inte är.