Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Spring STO, spring!

Om ett par månader, när det förskottsbetalade årskortet ligger aktivt förträngt i en stinkande träningsväska och mitt fokus har skiftat från chins till chips så är det för sent att kaxa sig, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I onsdags kom chockbeskedet: Göteborgsvarvet ställs in även i år. Själva chocken är såklart inte att coronaviruset stoppar ett evenemang – det har vi sannerligen tvingats vänja oss vid.

Det som överraskade var att beskedet kom så sent – endast två och en halv vecka innan startskottet skulle ha gått (det hade sedan tidigare flyttats fram från maj till september). Arrangörerna hoppades in i det sista på grönt ljus men när de nödvändiga tillstånden inte fanns på plats och smittotalen åter vände upp i Sverige så fick man till sist kasta in handduken. Det sena beskedet – och kanske framför allt att anmälningsavgifterna inte kommer att betalas tillbaka – upprörde ett antal av de uppemot 40 000 personer som var redo att springa. I stormens öga hittar vi en Ödsmålsbo: Martin Bergman, förbundschef på Göteborgs friidrottsförbund som arrangerar loppet.

– Det är så många i och omkring varvet som drabbas av besvikelse så det är väldigt, väldigt jobbigt, berättar han för Lokaltidningen.

LÄS MER: Martin Bergman om beslutet: ”Fullständigt förödande”

Själv vill jag nu uppmana mig själv och alla andra att ta det inställda varvet som en förevändning för att varva upp vårt eget motionerande.

Anledningen till min plötsliga lust att agera friskvårds-apostel är enkel: Jag har precis råkat börjat lunchträna på ett av Stenungsunds gym ett par dagar i veckan. Detta låter jag oklädsamt ofta och gärna alla i min närhet veta. För det är ju bara nu jag har chansen att skryta. Om ett par månader, när det förskottsbetalade årskortet ligger aktivt förträngt i en stinkande träningsväska och mitt fokus har skiftat från chins till chips så är det för sent att kaxa sig.

Så nu kör vi! Tillfällen saknas icke. För den löpsugne tipsar nyss nämnde Martin Bergman om asfaltsrundan över bron till Stenungsön, att ta sig runt den rundan och sedan ner villaområdena i Kyrkenornum och Högenorum och vidare bortåt Stora Höga.

LÄS MER: Taubeloppet på Orust återuppstår

I helgen finns också flera arrangemang i vårt område som är väl värda att lämna soffan för, exempelvis lördagens Taube-lopp på Flatön och Ängön.

LÄS MER: Vind i seglen på Öppet Varv

Vill man inte springa så kanske lite stillsamt flanerande på Öppet varv i Ellös eller på Konstvandringen Södra Bohuslän, där mängder av STO-konstnärer deltar, kan smaka?

LÄS MER: Dubbla konstvandringar i år – första sker i slutet på augusti

Och på söndag arrangerar Anna-Maria Andersson Stenungsunds första promenadloppis på Modistvägen i Hallarna.

LÄS MER: Anna-Maria anordnar Stenungsunds första promenadloppis

Upplevelser på hemmaplan med kroppen i rörelse – en oslagbar kombo.

Och glöm inte att skryta om motionerandet medan ni kan!