Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jacob Humlén: Utse Årets idrottsprofil – men bry er inte om frisyren

Även om mina idoler sällan var allra bäst så hade det de något som jag uppenbarligen tyckte var mycket viktigare, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Min ungdoms idrottshjältar var inget vidare. Thomas von Scheele i bordtennis, Staffan Olsson i handboll, Jan Apell i tennis. Eller ja, de var ju landslagsmän så självklart var de duktiga atleter. Men oftast stod de i skuggan av samtida lagkamrater och storstjärnor som Jan-Ove Waldner, Magnus Wislander och Stefan Edberg.

Men även om mina idoler sällan var allra bäst så hade det de något som jag uppenbarligen tyckte var mycket viktigare: fräcka frisyrer. Idag närmar sig Staffan Olsson 60 år men han bär fortfarande sitt långa hårsvall med stolthet, vilket gör mig orimligt glad. I von Scheeles och Apells fall var det nog snarare attributet i håret som väckte min kärlek, båda spelade nämligen med en snusnäsduk som ett poppigt pannband första gången jag råkade se dem på tv. Det räckte uppenbarligen för att bräcka alla andra fantastiska idrottsmän och -kvinnor i den tuffa kampen om min gunst.

Och på tal om hår(d) konkurrens: ST-tidningen instiftar nu utmärkelsen Årets idrottsprofil! Priset är evig ära och 5 000 kronor. Det fina är att det inte behöver gå till den som stått för den absolut bästa idrottsprestationen under året. Vinnaren kan lika gärna vara någon som fått andra att glänsa – eller någon som gjort ett viktigt jobb i en förening. Priset ska helt enkelt gå till någon med STO-anknytning som på ett eller annat sätt förtjänar att uppmärksammas för sina insatser inom sportens värld det gångna året.

Juryn består av ST-tidningens redaktion men för att hitta rätt vinnare behöver vi er läsares hjälp. Vem tycker du förtjänar utmärkelsen? Mejla oss på [email protected] och berätta!

Men gör inte samma misstag som jag. Bry er inte om frisyrerna.

Årets idrottsprofil

Är: Ett årligen återkommande pris till en idrottsprofil från och/eller verksam i STO-regionen.

Kriterier: Priset ska gå till någon som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser inom sportens värld det gångna året. Som gjort en fantastisk idrottsprestation, varit en viktig röst – eller lagt ned ett stort jobb i det tysta.

Prissumma: 5 000 kr.

Sista dag att nominera: 15 januari 2023.