Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Einar Engström: Vad innehåller egentligen korven och vinet?

Finns mycket som jag stoppar i mig utan att tänka på innehållet. Varför, jo jag litar på överheten och experterna, skriver Lars Einar Engström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Pandemin. Den är på riktigt och det vet nog de flesta idag, men alla människor gillar inte vaccinet. Dom vet inte vad det innehåller. Nej, vem vet det? Inte jag i alla fall, men vaccinerad är jag. Tre gånger till och med. Men nu har jag börjat fundera: Vad innehåller egentligen fästingvaccinet? Och Alvedonet, Iprenet, vinet, som jag dricker på helgerna, chokladbiten, korven på macken? Finns mycket som jag stoppar i mig utan att tänka på innehållet. Varför, jo jag litar på överheten och experterna. Blir svårt att leva annars. Jag läste någonstans att det finns dom som tror att vaccinet innehåller ett ”microchip” som ska hålla koll på vad vi gör och befinner oss. Trams, det behövs inget chip till det, det där sköter vi så bra själva via våra mobila enheter.

Passet. Jag har varit i Köpenhamn och föreläst och där finns det lagar och regler. Vi som är vaccinerade fick visa covidpass på seminariet och på restauranger. Munskydd på Kastrup, men inte på Arlanda. Det var samma som i Frankrike i somras, munskydd och pass. Och kan ni tänka er: Jag kände mig inte kränkt! Osvenskt av mig. Att blir kränkt är ju annars ett svenskt nationaldrag numera. Jag minns inte att mina föräldrar, eller andra vuxna, någonsin sa sig vara ”kränkta”.

Toaletter. På Arlanda funderade jag på det här med toaletter. Även svenskar behöver sådana. Och det finns, jodå, om du letar så hittar du. På Kastrup i Köpenhamn däremot så ligger dom tätt. Danska snålar icke på den varan!

Elsparkcyklar. I svenska städer så är detta ett problem. Så var det i Köpenhamn också, innan staden förbjöd dessa fordon i de centrala delarna av stan. Det är dock tillåtet om du köper en egen och det finns ”parkeringsplatser”. Något problem är det inte längre.

Cykelstaden. I Köpenhamn cyklar kamraterna. Därför finns det cykelbanor. Dock inte som i vår huvudstad, mellan bilarna på gatan, utan på sidan om. Och när det blir rött ljus så stannar cyklisterna. Märkligt folk. Det händer inte i Stockholm eller Göteborg. Kör bara, chansa! Gångtrafikanter stannar också för rött. Ser du någon som går mot rött så är det garanterat en svensk.

Språk. På hotell och restauranger, finns det knappt någon i personalen som förstår svenska, det är engelska som gäller. Sorgligt tycker jag. Men å andra sidan så förstår inte jag danska heller. Vart tog tanken om det ”skandinaviska språket” vägen?

Mot Köpenhamn kamrater! The Real Capital of Scandinavia!