Yuliia lämnade krigets Ukraina – nu ställer hon ut i Henån

De är färgglada men samtidigt lite sorgliga. Yuliia Stepaniuks målningar är gjorda efter att familjen kom till Orust och visar hur hon känslomässigt ser på kriget.
– Det är så ofattbart det som händer i Ukraina.

ANNONS

Det är en något ovanlig utställning som just nu hänger i Kajutan, för första gången hänger här verk från Ukraina. Yuliia Stepaniuks är konstnär men har tvingats fly från kriget och bor nu på Orust. Yuliia har en imponerade bakgrund, hon har en magisterexamen vid en välrenommerad konsthögskola, under tio år arbetade hon som konstlärare, lärde ut konstnärlig vävning och har arbetat även som bildlärare i grundskolan.

Tapetserar med Yuliia

Hon har deltagit i olika konsttävlingar, tagit priser i internationella utställningar och fått ett pris från ukrainska staten för särskilda insatser inom olika kulturområden. Hon har även blivit invald i Ukrainas nationella konstnärsförbund.

– Och så har jag formgivit tapeter som visats vid flera utställningar i Ukraina, säger Yuliia med ett leende.

Förutom alla nationella utställningar i Ukraina har hon ställt ut i Turkiet, Cypern, Slovakien, i flera av de Baltiska länderna – och nu i Sverige. Att Yuliia hamnade på Orust är en följd av kriget. Hennes man arbetar internationellt och när kriget bröt ut vågade han inte återvända till Ukraina.

– Alla män och unga pojkar kallades in till krigstjänstgöring så min man vågade inte komma hem. Min man valde att flytta till Sverige och vi kunde sedan komma efter. Hade han kommit hem till Ukraina skulle han direkt bli utkallad i kriget och blivit krigsplacerad.

Kan mista livet

Yuliia och de två barnen reste till Sverige men kvar är släkt och vänner.

– Jag pratar med mina föräldrar i Ukraina varje dag. Min mosters man har tvingats bli soldat, än så länge har han klarat sig men kriget är nära, han kan minsta livet i strider när som helst.

Yuliias dotter studerade på universitet i Ukraina då de tvingades fly, i dag fortsätter hon läsa till lärare, fast på distans. Sonen har fått plats i Henåns skola och trivs bra.

– Min dotters kurskamrater har blivit mobiliserade som soldater, en av dem har fått sitt ben avslutet i strid. Vi är mycket oroliga för utvecklingen i landet.

Då familjen tvingades fly fick Yuliia med sig en del av den konst hon skapat, mestadels vävningar. Övrig konst och konstnärsmaterial blev kvar hemma. Familjen har fått tag på en liten stuga i Henån som ägs av en privatperson, här har Yuliia skapat sig en liten ateljé där hon kan måla tavlor.

– Jag var på besök här i Kajutan och tittade på en annan utställning, den var i dunkla färger. Jag tänkte då ”gillar verkligen svenskarna mina färgglada tavlor?”.

Yuliaa tog kontakt med Orust konstförening och meddelade sitt intresse att visa upp sin konst i Kajutan.

– Orust konstförening har varit fantastiska, jag får ställa ut här gratis.

Vill undervisa i Sverige

Hon beskriver sina målningar som typiskt ukrainska, med starka färger, många färger och gärna med inslag av blommor och natur. Samtidigt som tavlorna är färgsprakande finns här en sorg över motiven.

– Det är sorgen jag känner över vad som hänt, samtidigt visar de ett hopp som jag har om att få återkomma till Ukraina.

För hon vill tillbaka, men inte förrän kriget är över. Säkerheten för barnen är viktigast.

– Det kommer att bli svårt att flytta tillbaka till Ukraina, landet är så förstört. Vi vill tillbaka men inte just nu när det är oroligt. Jag hoppas kunna lära mig svenska så jag kan börja undervisa konst här i Sverige, sedan får vi se när vi flyttar tillbaka igen.

Utställningen i Kajutan hänger fram till den 27 oktober.

LÄS MER:Olenas grytlappar hjälper landsmännen i Ukraina

LÄS MER:Kulturchefen föreslår: bygg ut Kajutan

LÄS MER:Här skapas årets muralmålning

ANNONS