1 000 uppskjutna operationer under pandemin

Kungälvs sjukhus har fått skjuta upp en stor andel av sina icke-akuta operationer på grund av covid-19.
– Kommer vara en stor utmaning under kommande år, säger Tobias Nilsson, biträdande sjukhusdirektör.

ANNONS

Efter ett och ett halv år av covid syns stora effekter på resten av vården. Enligt uträkningar från SVT Nyheter har mer än 126 000 icke-akuta operationer skjutits upp i Sverige. Enligt samma uträkning har Kungälvs sjukhus skjutit upp över 1 000 operationer.

Enligt Tobias Nilsson, biträdande sjukhusdirektör för Sjukhusen i väster, har Kungälvs sjukhus haft högt tryck av covidpatienter under pandemin. Dessutom har de i regel ett stort tryck på akutmottagningen, något som bara förvärrats i år.

– Det varit mycket högre tryck än vad det brukar vara under våren, och det har fortsatt vara högt tryck under sommaren. Det är för tidigt för att säga varför, men man kan kanske spekulera i att fler har semestrat hemma, säger Tobias Nilsson.

ANNONS

LÄS MER:Ansträngt på akuten – vädjar om tålamod

När covid- och akutpatienterna behöver läggas in försvinner vårdplatser, vilket gör att sjukhuset behöver skjuta upp planerade operationer.

Gjort ett aktivt val

Inom Sjukhusen i väster ser man stora skillnader i hur stor påverkan covid haft. Enligt SVT:s uträkningar gjorde Frölunda specialistsjukhus fler operationer under 2020, jämfört med ett genomsnittligt år. Enligt Tobias Nilsson handlar det om att man fördelat olika sorters vård mellan sjukhusen.

– Vi har gjort ett aktivt val att hålla Frölunda och Angered fria från covidpatienter och försökt se till att de inte påverkas så mycket av covid.

Det har gjort att man till viss grad kunnat hänvisa patienter till andra sjukhus när Kungälvs sjukhus är fullbelastat och att man har kunnat låna personal när trycket varit högt.

Personalen slutkörd

Det kommer ta tid för sjukhus i hela landet att återhämta sig från covid. Under förra hösten lyckades man i Kungälv ta igen mycket av den uppskjutna vården från de första vågorna av covid men Tobias Nilsson säger att läget är sämre nu.

– Personal är ovanligt slutkörd nu. Många har slitit hårt under sommaren, och inom covidvården innan sommaren. Allt bygger på personalen och därför blir deras återhämtning så viktigt.

– Det kommer vara en stor utmaning under kommande år att hantera all den här uppskjutna vården. Men personalen vill ge vård till så många som möjligt, så vi har ganska goda förhoppningar om att kunna återta mycket av den, fortsätter Tobias Nilsson.

ANNONS