Befolkningen i STO-kommunerna har ökat. Arkivfoto: Mostphotos
Befolkningen i STO-kommunerna har ökat. Arkivfoto: Mostphotos Bild: Mostphotos

Allt fler flyttar till STO-kommunerna

Invånarna i STO-kommunerna blir allt fler, enligt nya siffror från SCB. Enligt statistikerna beror det framför allt på den ökade inflyttningen.

ANNONS

Att fler personer väljer att flytta till Stenungsund syns bland annat på befolkningsstatistiken. Idag släpptes nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som visar att befolkningen har ökat med en procent på ett år.

– Kommunen registrerar 1 654 inflyttade, jämfört med 1 482 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Totalt ger det Stenungsund ett invånarantal på 27 044.

Ökning i alla tre kommuner

På öarna ser det liknande ut. På Orust har befolkningen ökat med 97 personer på ett år, vilket ger ön en befolkningsmängd på 15 315. Det är en ökning med 0,6 procent.

På Tjörn ligger motsvarande siffra på 0,8 procent. Kommunen har fått 131 nya invånare och har nu en befolkningsmängd på 16 147 personer.

I hela Västra Götalands län ökar befolkningen med minst 0,2 procent i 28 av 49 kommuner jämfört med året före. Även i Sverige i stort har befolkningsmängden ökat.

Invandringen är största faktorn

Invandringen till Sverige minskade under 2020 jämfört med 2019. Trots det menar en annan av SCB:s befolkningsstatistiker, Tomas Johansson, att det främst var invandringsöverskottet som ökade landets folkmängd.

– Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger han i samma pressmeddelande.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se

ANNONS