Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Antalet iva-patienter med covid-19 har minskat kraftigt senaste månaden

Den senaste månaden har den minskade smittan haft dramatisk effekt inom sjukvården. Inom NU-sjukvården är antalet covid-19-patienter lägst sedan i början av november förra året. På iva vårdas endast en coronasjuk person.

Utvecklingen på intensivvårdsavdelningarna (iva) ledde till stor oro för en månad sedan. Samtidigt som sommaren kom allt närmare var antalet covid-19-patienter på den högsta nivån på flera månader.

Sedan vände det plötsligt. Kurvan har stadigt, och snabbt, gått nedåt. I Västra Götaland har det från den 7 maj till 7 juni minskat från 70 till 24 iva-patienter.

Tros vara effekt av vaccin och värme

Inom NU-sjukvården har sänkningen var rejäl. Den 7 maj var 35 personer med coronaviruset inlagda på intensivvårdsavdelningen. Nu vårdas endast en patient på iva, och nio personer på sjukhuset totalt sett.

Det betyder färre coronapatienter sedan i början av november förra året.

– Anledningen är en kombination av vaccinationen och att det är sommar, men mest vaccinationseffekt. Vi såg den här minskningen även förra året men vi ligger ungefär en månad före på grund av vaccinationen, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör NU-sjukvården.

Hur viktigt är det för er verksamhet att siffrorna sjunker?

– Sommaren är alltid vår största utmaning eftersom det är en ökad befolkning i vårt upptagningsområde under perioden. Vi har en organisation som kämpat rejält, många är trötta och behov av vila men istället kommer vår tuffaste period. Så det är självklart skönt att vi får mycket mindre covid, det lättar på totalen, säger sjukhusdirektören.

Färre iva-patienter i Sverige

Trenden i Västra Götaland är inte unik. I slutet av förra veckan nådde exempelvis Region Halland ner till noll covid-19-patienter på iva.

Även i Sverige som helhet handlar det om en kraftig minskning, med cirka 63 procent färre iva-patienter på en månad enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Antal patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen under måndagen:

NU-sjukvården: 9 personer varav 1 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 68 personer varav 8 på IVA

Sjukhusen i väster: 5 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs Sjukhus: 19 personer varav 6 på IVA

Södra Älvsborgs Sjukhus: 19 personer varav 6 på IVA