Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Japanska ostron sprider sig längs västkusten. Länsstyrelsen varnar nu badande för de vassa skalen som kan orsaka skärskador. Bild: Katarina Petesén Nielsen
Japanska ostron sprider sig längs västkusten. Länsstyrelsen varnar nu badande för de vassa skalen som kan orsaka skärskador. Bild: Katarina Petesén Nielsen

Badande varnas för vassa ostron – ger skärskador på händer och fötter

De japanska ostronen fortsätter att sprida sig längs västkusten. Badande riskerar att trampa på skalen som gömmer sig i sanden och nu går Länsstyrelsen ut med en varning.

Stränder och klippor längs med västkusten tas allt mer över av de invasiva japanska ostronen. De vita decimeterstora vassa skalen gömmer sig ofta i sanden och är lätta att trampa på av misstag. Nu varnar Länsstyrelsen för att människor skadar sig allvarligt på ostronen och måste ta sig till akuten för omvårdnad.

– Det här är ett återkommande problem varje sommar. Vi vill informera allmänheten så man tar det lite extra försiktigt, säger Lina Rasmusson, marinbiolog på Informationscentralen Västerhavet.

Planterades in på 60-talet

De japanska ostronen planterades in redan på 1960-talet för första gången men då överlevde inte ostronen. 2006 gjordes ett nytt försök och efter det har de japanska ostronen spridit sig längs med hela Bohuskusten.

– Nu har vi en stor stam längs kusten. Det är svårt att göra något åt, vem som helst får inte skörda ostronen eftersom en gammal fiskelag säger att markägaren måste ge sitt tillstånd. Lagen är skriven utifrån det europeiska ostronet men innefattar även det japanska ostronet, säger Lina Rasmusson.

Badskor kan skydda

Varje sommar får akutmottagningarna in patienter med skärskador från ostronen, så även i år enligt Lina Rasmusson.

– Vi rekommenderar att man använder badskor. Ostronen gömmer sig under sanden och skalen är sylvassa och många har fått söka sig till akutmottagningarna för att sys för att de skadat händer och fötter så illa, säger Lina Rasmusson.

LÄS OCKSÅ: Ostronbar vill expandera

LÄS OCKSÅ: Ostronodlare på Käringön är Årets Turismföretag

LÄS OCKSÅ: Framtidens inredning kommer från havet