Foto: Jonas Håkman
Foto: Jonas Håkman Bild: Foto: Jonas Håkman

Bohusleden rustas upp från söder till norr

Bohusleden sträcker sig från Lindome i söder och Strömstad i norr. Nu pågår ett projekt att rusta upp 34 mil långa leden. I Svartedalen har man byggt nya vindskydd på etapp nio.

ANNONS
|

Längs den 34 mil långa leden är det väldigt olika standard på skyltning och spänger. För två år sedan fick Västkuststiftelsen i uppdrag av Västra Götalandsregionen att se över lederna i regionen och se till att de har samma märkning och standard.

– Vi har gjort en kvalitetskontroll och gått hela sträckorna för att se hur det ser ut i verkligheten och rapporterat in till kommunerna vad som behöver åtgärdas, säger Jonas Håkman, naturvårdare och ledutvecklare på Västkuststiftelsen.

I Stenungsund har Västkuststiftelsen satt upp nya vindskydd i naturreservatet Svartedalen på etapp nio, mellan Bottenstugan och Lysevatten.

Vindskydden är byggda av arkitektstudenter på Chamlers och är inte i bruk än.

ANNONS

– Vi har inte öppnat dem än då eldstäder och sittplatser inte är klara än.

Gemensam standard

Underhållet och upprustningen av leden finansieras av Västra Götalandsregionen och Västkuststiftelsen erbjuder kommuner hjälp med att underhålla de delar av leden som kommunen ansvarar för. Men helst ser de att kommunerna själva tar det ansvaret.

– Vi har tagit över samordningsansvaret av lederna och att rusta upp dem ska skapa en gemensam standard så att de som går där ska känna igen sig och känna sig trygga på leden. Vi har också tagit fram en mall för kommunerna för att för att de ska se hur märkningen ska se ut och vilken standard det ska vara på spängerna. Sedan hjälper vi till att ta fram materialet till kommunerna.

Nu är projektet förlängt med tre år och Västkuststiftelsen ska även hjälpa till att rusta upp Vildmarksleden, Sjuhäradsleden, Västra Vätterleden och många av pilgrimslederna.

Märker av längtan ut i naturen

Jonas Håkman har märkt människors längtan att ta sig ut i naturen under pandemin och ett påtagligt tecken på det är att det är mindre röjningsarbeten.

– Men den största problematiken är parkeringsproblemet, säger han.

Men att bygga större parkeringar för att pandemin kräver det just nu är ingen lösning. Han tycker dock att det är trevligt att människor vill ut i naturen.

– Men vi försöker promota olika platser för att sprida ut människor.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se

ANNONS