Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Holm oroas över de höga farterna på smågatorna i Skärhamn. Bild: Privat
Frida Holm oroas över de höga farterna på smågatorna i Skärhamn. Bild: Privat

Buskörning på Skärhamns smågator upprör boende

De smala gatorna i centrala Skärhamn har enligt boende börjat användas av A-traktorförare och mopedister som genar snabbt genom samhället. En fara för både barn och djur menar Frida Holm, boende i området.

Den senaste tiden har boende i centrala Skärhamn märkt att förare av A-traktorer och mopedister börjat köra på de trånga smågatorna i samhället, istället för att köra på den stora vägen.

Frida Holm bor i centrala Skärhamn vid Skansvägen och hon har vid upprepade tillfällen sett hur A-traktorförare och mopedister i hög fart kör genom området.

– Detta är antagligen för att komma före sina kompisar som åker den vanliga vägen, jag antar att det är någon sorts tävling för att komma först, säger hon.

Risk för olyckor

I ett inlägg i en lokal Facebook-grupp uppmanar hon förarna att använda den stora vägen genom samhället för att minska risken för allvarliga olyckor, något som hon menar kommer ske om inget ändras.

– Jag har fått medhåll från flera grannar som också reagerat. Vi är oroliga att de ska köra på någon vuxen eller något barn, då många gående använder till exempel Skansvägen. Det är inte så att vi låter våra barn leka på vägen, men i ett obevakat ögonblick kan vad som helst hända. Kanske kan man sätta upp vägbulor eller något för att dämpa hastigheten, säger hon.

Mopedister kör för fort

Skärhamns samhällsförening har inte fått till sig några klagomål angående A-traktorer, däremot har det klagats på mopedister i området.

– Framför allt klagas det på att de kör för fort. Vi har 30 km/h som hastighet på många gator och många mopedister kör i 45 km/h oavsett hastighetsbegränsning, säger Mats Wikberg, ordförande i föreningen.

Han påpekar att vägskyltarna med hastighetsbegränsningar faktiskt gäller mopedister också. Men att stoppa att mopedister och A-traktorförare att använda småvägarna i samhället ser han som svårt.

– De har rätt att vara på alla gator, precis som alla andra, säger han.

LÄS OCKSÅ: A-traktorförare utsatta i trafiken: ”Bilister pekar finger och tutar”

LÄS OCKSÅ: Kommunpolisen: ”Höj hastigheten på A-traktorer”

LÄS OCKSÅ: Ungdomarna önskar en plats där de inte stör med sina A-traktorer