Tre mattjättar sänker sina priser.
Tre mattjättar sänker sina priser. Bild: Jonas Myrholm

Coop sänker priserna på grönsaker och frukt

Matjätten Lidl gick ut med att man sänker priserna på 100 av sina matvaror i förra veckan. Ica med att sänka priset på 300 varor under måndagen. Nu meddelar även Coop att man kommer att sänka priset – för sina medlemmar.

ANNONS
|

Under det senaste året har priserna på livsmedel skenat, tillsammans med höga elpriser och kraftig inflation.

I förra veckan meddelade matjätten Lidl att man sänker och låser priset på 100 matvaror.

Ica följer efter

Under måndagsförmiddagen följde Ica efter med beskedet att de ska sänka priset på 300 matvaror på 5-25 procent med början 11 april och minst två månader framåt.

Det rör sig om bröd, fågel, ost, chark, såser, skafferi, barnmat och hygienprodukter, skriver Ica Sverige i ett pressmeddelande.

Varorna omfattas av både Ica egna varor och andra leverantörers.

− Med den här breda prissänkningen så skapar Ica Sverige förutsättningar för alla Ica-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker. Då varje Ica-handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser så kommer kunderbjudandet och antalet artiklar variera lokalt mellan olika ICA-butiker, säger Eric Lundberg, vd på Ica Sverige i pressmeddelandet.

ANNONS

Coop senast i raden

Strax efter lunchtid på måndagen var det dags för nästa matjätte. Coop meddelade att även de kommer att sänka priset vissa varor från och med 30 mars.

– Vi ser att våra medlemmar har det svårare ekonomiskt nu. De handlar mer av kampanjvaror, utnyttjar medlemserbjudanden i högre grad och flyttar handen i hyllan till billigare alternativ. Vi ser också att fler prioriterar bort den för hälsan så viktiga kategorin frukt och grönt. Det är olyckligt och inte hållbart, säger Marie Nygren, vd Coop Sverige i ett pressmeddelande.

Totalt rör det sig om en sänkning på 12 procent på färska grönsaker, frukter och bär som sänks med 12 procent.

Sänkningen gäller bara för Coops medlemmar.

– Samtidigt fortsätter vi diskussionerna med våra leverantörer och vi kommer att genomföra fler aktiviteter framåt. Vi ser att flera råvaror gått ner i pris och vi förväntar oss prissänkningar från våra leverantörer. Bedömningen just nu är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Marie Nygren.

LÄS MER:Ica sänker priset på över 300 varor

ANNONS