Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns ingen botande behandling mot TBE. Vuxna och barn över ett år, som bor eller vistas längre perioder i riskområden, rekommenderas därför att vaccinera sig mot viruset. Bild: Arkivbilder
Det finns ingen botande behandling mot TBE. Vuxna och barn över ett år, som bor eller vistas längre perioder i riskområden, rekommenderas därför att vaccinera sig mot viruset. Bild: Arkivbilder

Dramatiska ökningen: TBE-fallen har fördubblats

Fallen av TBE i Västra Götalandsregionen har nästan fördubblats sedan förra året. Det visar en kartläggning från Nyhetsbyrån Siren.
Folhälsomyndighetens epidemiolog Marika Hjertqvist ger flera orsaker till den drastiska ökningen, som syns runt om i landet.

Den fästingburna sjukdomen TBE har nästan fördubblats i Västra Götaland järmfört med förra året. Ökningen syns på flera områden i landet, visar en kartläggning från Nyhetsbyrån Siren.

– Det var mycket gnagare 2020 i de områden som har TBE, vilket innebär att fästinglarver hade bra möjligheter att suga blod. Sedan beror det säkert på hur vädret har varit och att folk har varit ute mycket, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Exceptionell ökning

Hon beskriver ökningen som exceptionell och märker hur fästingarna sprider sig till nya områden.

– Framför allt västerut där inte en lika stor del av befolkningen är vaccinerad mot TBE. Vaccin ger ett jättebra skydd mot sjukdomen, säger Marika Hjertqvist.

LÄS MER: Fästingbussen rullar in i Stenungsund

Hittills har 200 fler fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten än förra året. Flest antal TBE-fall har rapporterats in i Stockholm län. Till skillnad från Västra Götalands 102 fall i år har Stockholms län 116 rapporteringar.

I och med klimatförändringarna har dessutom fästingarnas säsong blivit allt längre, vilket gör att de är aktiva under en längre tid än tidigare.

LÄS MER: Apotek stöttar upp med vaccinering mot TBE