Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter tiden i rampljuset: Det gör STO:s tv-profiler i dag

Jonathan, Moa, Emil och David vågade samtliga ta steget från en vanlig vardag – rakt in i tv-rutan. Men de har alla blandade känslor inför sin korta tid i rampljuset.
– Det var roligt, men också väldigt krävande. Framför allt var det ovant att följas av ett tv-team hela tiden, speciellt när man faktiskt skulle dejta, säger Jonathan Antonsson, som medverkade i Bonde söker fru 2014.
Kärleken i Bonde söker fru höll inte mellan Jonathan Antonsson och Ellen Andersson, utan två år senare gifte sig Jonathan i stället med sin ungdomskärlek Josefine. Tillsammans har paret i dag två döttrar, Alice och Kerstin, 5 respektive 3 år. Bild: Privat
Kärleken i Bonde söker fru höll inte mellan Jonathan Antonsson och Ellen Andersson, utan två år senare gifte sig Jonathan i stället med sin ungdomskärlek Josefine. Tillsammans har paret i dag två döttrar, Alice och Kerstin, 5 respektive 3 år. Bild: Privat

Sju år efter Bonde söker fru

Jonathan Antonsson från Myckleby på Orust var en av deltagarna i 2014 års upplaga av Bonde söker fru. Där fann han under programmets gång kärleken i den fyra år yngre receptionisten Ellen Andersson, men paret bröt senare och i stället återförenades och gifte sig Jonathan två år senare med sin ungdomskärlek Josefine Berntsdotter.

– Vi var tillsammans i ett halvår, nio år innan programmet spelades in och nu träffades vi igen och allting stämde, berättar Jonathan Antonsson.

Tillsammans har paret numera två döttrar på 5 respektive 3 år och bor fortsatt kvar på ön, sju kilometer bort från den gård Jonathan bodde på när Bonde sökte fru spelades in.

– Vi fick nämligen möjlighet att köpa loss två gårdar här, så då sålde jag huset jag byggt i Myckleby till min mor, berättar Jonathan Antonsson.

På den nya gården i Grimsby han och Josefine nu på att renovera.

LÄS MER: Hampus gick segrande ur den tuffa elitutmaningen

– Och så har vi lite ekologisk spannmålsodling, hästar, hönor och lite smådjur, samt lite betesdjur som tillhör min bror, berättar Jonathan som delar sin tid som ”hobbybonde” med arbete på Borealis i Stenungsund.

Om sin tid under tv-inspelningen säger Jonathan att den var både spännande, omtumlande och jobbig.

– Det var roligt, men också väldigt krävande. Framför allt var det väldigt ovant att följas av ett tv-team hela tiden, speciellt när man faktiskt skulle dejta. Men jag träffade samtidigt också väldigt mycket roligt folk under inspelningen, i form av exempelvis alla de andra bönderna från hela Sverige som jag fortsatt träffar flera av.

Jonathan Antonsson ångrar därför inte sin medverkar i tv, utan säger att det är en upplevelse han bär med sig för livet.

Jonathan Antonsson

Ålder: 34.

Bor: Grindsby, Orust.

Medverkade i: Bonde söker fru 2014.

Moa Munk dök som yngsta mästerkock någonsin upp i tv-rutan 2019. Bild: Privat
Moa Munk dök som yngsta mästerkock någonsin upp i tv-rutan 2019. Bild: Privat

Moa yngsta mäster-kocken någonsin

När Skärhamnsbon Moa Munk dök upp i tv-rutan i TV4-programmet Sveriges mästerkock 2019, gjorde hon det som den yngste deltagaren någonsin med sina 19 år. Det blev också en lyckosam resa för Moa som tog sig hela vägen till final, där hon till slut hamnade på en nionde plats i själva huvudtävlingen och på en sjätte plats i programmet Efter stängning, där de utslagna kockarna möts för en chans till revansch.

– Jag är fortfarande jättenöjd med den placeringen. Nästan direkt efter programmet fick jag sedan jobb på före detta restaurang Pater Noster, numera Södra hamnen 12, i Skärhamn där jag nu jobbar som kallskänka och kock sedan drygt 2,5 år tillbaka, berättar Moa Munk.

LÄS MER: Öborna gör upp i köken i populära tv-programmet

Innan dess jobbade hon på restaurang Vatten i Nordiska akvarellmuseet.

– Men när jag sedan fick chans att vara med från start när de öppnade den nya restaurangen sa jag upp mig, eftersom jag tyckte att det skulle vara så kul att få vara med att öppna en helt ny restaurang.

Om sin medverkan i Sveriges mästerkock säger Moa att hon har lite delade känslor.

– Det var både tufft och påfrestande och samtidigt fruktansvärt roligt. Sedan har man ju funderat efteråt lite fram och tillbaka om man borde ha gjort på något annat sätt. Där och då tänkte jag inte så mycket, utan bara gjorde, säger hon.

LÄS MER: Grillmästarens bästa tips – så lyckas du med maten

LÄS MER: Andreas och Jimmy grillar ribs tre dygn i sträck

Hon skulle dock inte vilja ha resan ogjord utan skulle ha ställt upp igen om hon fått chansen.

– En sådan chans får man förmodligen bara en gång i sitt liv, men kanske söker jag till ett nytt tävlingsprogram i framtiden. Jag ser till exempel väldigt mycket upp till Louise Johansson från Kungälv som vann Sveriges Mästerkock första säsongen, 2011 och som just nu tävlar om att bli Årets kock. Kanske följer jag i hennes fotspår och ställer upp i den tävlingen om några år då jag blivit lite mer erfaren och känner mig varm i kläderna.

Moa Munk

Ålder: 22.

Bor: Skärhamn, Tjörn.

Medverkade i: Sveriges mästerkock 2019.

Emil Pettersson Wall dejtade 2018 sin ”hemliga kärlek” Jenny Edlund i tv-programmet Hemliga beundrare. Men i själva verket hade han redan då tankarna på annat håll, i form av Emmie från Dalarna, som han numera bor och har barn tillsammans med. Bild: TV3
Emil Pettersson Wall dejtade 2018 sin ”hemliga kärlek” Jenny Edlund i tv-programmet Hemliga beundrare. Men i själva verket hade han redan då tankarna på annat håll, i form av Emmie från Dalarna, som han numera bor och har barn tillsammans med. Bild: TV3

Sökte kärlekslyckan i tv två gånger

Emil Pettersson Wall, uppvuxen i Ucklum, provade kärlekslyckan i tv-rutan inte bara en, utan två gånger. 2017 medverkade han först som en av sex killar som tävlade om att försöka vinna ”ensamma mamman” Jenny Edlunds hjärta.

Året därpå dök han sedan upp i tv-rutan igen, nu i TV3-programmet Hemliga beundrare där han gick på dejt med sin crush Elin från Vaxholm, dit han då själv flyttat.

Ingen av damerna i de både programmen blev dock den som till slut vann hans hjärta. I stället fann han kärleken i Dalarna där han numera bor i Sundborn utanför Falun tillsammans med kärestan Emmie och en gemensam dotter på 1,5 år, samt två bonusbarn på 10 respektive 8 år.

– Vi träffades och dejtade faktiskt redan under inspelningen av Hemliga beundrare 2017, men då var ju alla papper och kontrakt redan påskrivna, avslöjar Emil Pettersson Wall.

LÄS MER: "Den absolut bästa jag någonsin gjort”

LÄS MER: The Moniker hyllar Robert Broberg på hemmaplan

Han ångrar inte sin medverkan i tv-programmen utan beskriver båda inspelningarna som jätteroliga och spännande, om än lite nervösa.

– Jag minns framför allt första gången jag stod framför kameran. Jag skulle läsa upp någon slags dikt och minns att jag tyckte att det var väldigt jobbigt innan den värsta nervositeten släppte.

I dag arbetar Emil Pettersson Wall som egenföretagare inom bygg- och entreprenörsbranschen och har även fullt upp som småbarnspappa.

Går du och Emmie månne kanske även i giftastankar?

– Det är väl inget vi planerar just nu, då det är ganska fullt upp med allt annat livet just nu, men vi får väl se hur det blir framöver.

Emil Pettersson Wall

Ålder: 28.

Bor: Sundborn utanför Falun, uppvuxen i Ucklum.

Medverkade i: Ensam mamma söker och Hemliga beundrare, 2017 respektive 2018.

David Sandberg flyttade efter sitt deltagande i Hela Sverige bakar till Schweiz för att utbilda sig till konditor. Han gjorde sedan praktik på ett slott i Irland, men fick återvända till Sverige när pandemin slog till våren 2020. Bild: Privat
David Sandberg flyttade efter sitt deltagande i Hela Sverige bakar till Schweiz för att utbilda sig till konditor. Han gjorde sedan praktik på ett slott i Irland, men fick återvända till Sverige när pandemin slog till våren 2020. Bild: Privat

Slutade som revisor och utbildade sig till konditor

Medverkade i tv gjorde även David Sandberg, uppvuxen i Rönnäng, som deltog i Hela Sverige bakar 2017. Efter programmet valde han dessutom att hoppa av sin karriär som revisor och fullfölja sin dröm, att bli konditor.

David Sandberg började då att studera på kock- och konditorskolan Culinary Arts Academy Switzerland i Luzern.

– Jag var där ett halvår 2019, sedan åkte jag Irland för att göra min praktik på slottet Ashford Castle, berättar David Sandberg, som hann vara där i tre månader innan pandemin slog till våren 2020.

Hemma i Göteborg, där han numera bor, gick han sedan tillbaka till jobbet som revisor.

– Men jag jobbar också med beställningar av framför allt tårtor och cupcakes vid sidan om, via mitt instagramkonto ”bakameddavid”. Det är också något jag tänkt försöka satsa ännu mer på nu när restriktionerna lättat och det öppnat upp mer för catering och beställningar till exempelvis födelsedagar, dop och bröllop, berättar David.

Om sin tid i tv-programmet säger han det var en jättekul och häftig upplevelse som han inte skulle ha velat vara utan.

LÄS MER: Jeroen mötte drakarna med sin klimatsmarta matkasse

– Det var framför allt spännande att se hur allt gick till bakom kameran och hur lång tid allt faktiskt tog. Jag menar, vi kunde ju filma från halv åtta på morgonen till tjugo över åtta på kvällen och sedan blev det kanske 40 minuter effektiv tv-tid.

– Men det jag tar med mig allra mest är trots allt alla roliga människor, med dessutom samma intresse som jag, som jag fick ynnesten att lära känna via programmet. Två av deltagarna har jag också fortsatt regelbunden kontakt med, vi hörs och skriver till varandra nästan dagligen och försöker även ses någon eller några gånger om året.

Och hur gick det då för David Sandberg i programmet för de som inte minns?

– Jag kom tia av fjorton deltagare. Jag rök på matbrödet, trots att jag också visste att det inte var min starka sida och därför hade tränat på som tusan kvällen innan genom att provbaka. Men det hjälpte inte, jag glömde ändå att inte tillsätta salt för tidigt och fick höra att mitt bröd smakade tvål (skratt).

– Jag fick därmed lämna redan i det fjärde programmet, men det gör inget. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska, utan var med mer för själva upplevelsen. Och skulle de någon gång anordna en ”old star-tävling” skulle jag jättegärna ställa upp igen!

David Sandberg

Ålder: 28.

Bor: Göteborg, uppvuxen i Rönnäng.

Medverkade i: Hela Sverige bakar 2017.