Tre unga män åtalas nu efter tumultet tidigare i våras vid ett HVB-hem i STO-området.
Tre unga män åtalas nu efter tumultet tidigare i våras vid ett HVB-hem i STO-området. Bild: Arkivbild

Efter tumultet vid HVB-hem – tre unga män åtalas

Tre unga män har åtalats efter tumult vid ett HVB-hem i STO-området tidigare i våras. Polisen kallades då till platsen efter att ha fått samtal om att en bil stulits av två av de boende på hemmet. Bråk ska sedan ha uppstått när ungdomarna kom tillbaka och först vägrade att lämna tillbaka nycklarna.

ANNONS

Händelsen utspelade sig vid 13-tiden en måndag i mitten av maj. Polis kallades då till HVB-hemmet efter att personal larmat om att två av de boende ska ha stulit en bil från boendet.

Ungdomarna kom sedan tillbaka efter bara ungefär en halvtimme, men vägrade då först att lämna ifrån sig bilnycklarna. Situationen ska därefter ha urartat när polisen försökte ingripa och lugna stämningen.

– När vi kom dit var det de här två, plus ytterligare en, som satte sig till motvärn mot poliserna. Vi fick använda lite våld, lägga ner dem på marken, sätta på handbojor och även spreja dem med OC-sprej, berättade Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, för ST-tidningen på eftermiddagen efter händelsen.

ANNONS

Kastade ett glas

En av ungdomarna ska också ha kastat glas mot en polis, men utan att träffa.

Nu åtalas de tre unga männen, två av dem för tillgrepp av fortskaffningsmedel och den ena av dessa även för grov olovlig körning. Den andra av de två som var med under bilkörningen åtalas i sin tur också för våldsamt motstånd.

Den person som ska ha kastat glas mot polisen åtalas även han, i hans fall för försök till våld mot tjänsteman, då det enligt stämningsansökan funnits en överhängande risk för att brottet skulle fullbordas och det bara vara tillfälliga omständigheter som gjorde att polisen inte träffades.

Nekar till bilstöld

Själva nekar de åtalade unga männen till att ha stulit bilen. Den som kört den har dock erkänt olovlig körning.

Båda de som åtalats för våldsamt motstånd, respektive försök till våld mot tjänsteman motsätter sig vidare detta och förnekar brott, då de menar att de bara handlat i självförsvar.

– Det var automatiskt, en reflex. Jag ville inte göra något mot honom. Det var inte meningen att jag skulle ta honom så där. Jag försökte bara försvara mig, har den förstnämnde av dem uppgett i förhör.

Skyller på polisen

Den kille som kastade glaset hävdar i sin tur även han att han handlat reflexmässigt.

– När jag kastade glaset mot polisen – jag förstår att jag har gjort fel, men han hade inte behövt jaga mig, han hade kunnat säga till mig. Jag har inte försökt göra något motstånd. Det enda jag tänkte på i den stunden var smärtan, har killen berättat för polis om situationen efter att blivit pepparsprejad.

Enligt honom var det därför även polisens fel att det blev så hetsigt på plats.

Det anser dock inte åklagaren som nu tillsammans med polis utrett händelsen, om vilken även flera vittnen hörts. Enligt stämningsansökan ska den man som kastat glaset därför också betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning.

LÄS MER:Misshandel och fylla utanför nattklubb

LÄS MER:Efter Kållekärrshändelsen: Åklagare yrkar på häktning

LÄS MER:Kållekärrsbo fann själv sin stulna bil och larmade polis

ANNONS