Elnätet på Tjörn och Orust måste rustas upp för att klara öbornas elförbrukning.
Elnätet på Tjörn och Orust måste rustas upp för att klara öbornas elförbrukning. Bild: Karl af Geijerstam

Elnätet på öarna måste moderniseras

Elleverantören Ellevio satsar stort på elnäten på öarna. År av modernisering, förstärkning och upprustning väntar, förhoppningsvis för att kunna utlova färre strömavbrott och snabbare åtgärder vid problem.

ANNONS
|

Elkonsumtionen har ökat dramatiskt de senaste åren, och öarna är absolut en del av den utvecklingen, menar Ellevios presschef Jesper Liveröd. För att säkerställa elförsörjningen pågår nu arbetet att förstärka elnäten på Tjörn och Orust.

– Lever man på en ö som Tjörn och Orust är man beroende av tillförlitlig strömtillförsel. Det som gör det lite mer speciellt med öarna på Västkusten är att de är tydligt utsatta för en hel del tufft väder som stormar och skyfall. Och den utvecklingen ser vi kommer intensifieras. Det innebär att vi måste vädersäkra nätet.

Vädret är en av anledningarna, men enligt Jesper Liveröd är många av näten på Tjörn och Orust gamla och behöver underhållas. Att mer el används gör också att näten måste moderniseras för att kunna leverera.

ANNONS

– Vi elektrifierar exempelvis nya bostadsområden i Skärhamn. Det handlar om att anpassa bostäderna för ett modernt, uppkopplat och laddbart vardagsliv.

Flera nya projekt planeras

I nuläget är flera projekt planerade och finansierade fram till 2023, men exakt när och var de ska gräva eller arbeta är svårt att säga, menar Jesper Liveröd. Under våren ska det även planeras för ytterligare projekt. Bland annat ska luftledningar bytas mot nedgrävda ledningar i Valla på Tjörn och på västra Orust, som tidigare varit utanför Ellevios område, ska ett reservnät byggas.

– Allt handlar om att byta gammalt mot nytt, vädersäkra nätet och öka tillförlitligheten. Det ska gå att bo på öarna helt enkelt.

Jesper Liveröd, presschef.
Jesper Liveröd, presschef. Bild: Ellevio

Och det är just att försäkra tillförseln el som arbetet gått ut på även de senaste två åren. Då har Ellevio bland annat byggt om ett elnät i Ängås och moderniserat de i Henån och Slussen.

– Vi har också varit på Stora och Lilla Askerön, de har gammalt nät. Duvedalen och Nordvik och också ökat elbehov och nya vädermönster.

Resultatet: Färre strömavbrott

Det öborna kommer märka av arbetet, är förhoppningsvis förre elavbrott och möjligheten till snabbare och starkare el. Men fram tills dess ska en hel del arbete göras på öarna.

– Elnätet är en organisk infrastruktur, det händer saker och behoven utvecklas. Att bygga den här typen av infrastruktur för ett modernt samhälle innebär att vi måste schakta ibland och vi behöver böka i folks närhet. Vi gör det inte för att bråka med folk, vi gör det för att det behövs och för att människor behöver resultatet av det, säger han och fortsätter:

– Det är vårt ansvar att se till att människor som lever på Tjörn och Orust har en stabil trygg elförsörjning, det är det vi håller på att förverkliga.

ANNONS