Emma Andersson ska i egenskap av "attraherapolis" försöka få fler att söka sig till yrket.
Emma Andersson ska i egenskap av "attraherapolis" försöka få fler att söka sig till yrket. Bild: Jonas Wireby

Emma ska locka fler att bli polis – som hon själv

Hon har själv jobbat som polis i 15 år, både i yttre tjänst och som utredare av bland annat brott i nära relationer. Nu ska Emma Andersson försöka locka fler att söka sig till yrket i sin nya heltidsroll som "attrahera-polis" i Fyrbodal.

ANNONS
Emma Andersson
Emma Andersson Bild: Samuel Viktorsson

Som tonåring hade Emma själv inga tankar på att bli polis.

– Jag gick naturbruksprogrammet på gymnasiet, med inriktning trädgård och målet att att bli landskapsarkitekt, berättar Emma Andersson.

Men efter att ha tagit studenten och då först jobbat i kassan på Ica i några år, kände Emma Andersson mer och mer att det var människor hon ville jobba med och inte växter.

– När en kompis mamma sedan sa till mig att jag skulle passa som polis avfärdade jag det först. Men så började jag fundera mer och mer och kom fram till att det nog faktiskt låg något i att det var något jag skulle trivas med. Växter kan jag ju alltid hålla på med i alla fall, både nu på min fritid och senare i livet när jag blir äldre och går i pension, säger Emma Andersson med ett skratt.

ANNONS

Stor variation

Alltså sökte hon till polishögskolan och ska nu efter 15 år som polis, i både yttre tjänst och som bland annat ungdomsutredare och utredare av brott i nära relationer, få fler att göra det samma.

– För det är ju just det, det finns så många olika saker man kan arbeta med inom polisen. Det handlar ju inte bara om att göra utryckningar och åka radiobil, utan man kan ju jobba med allt från att vara hundförare till tekniker, säger Emma Andersson.

Att vara fysiskt stark och snabb är inte heller bara de egenskaper som alltid behövs för att passa i yrkesrollen, betonar hon.

– Tvärtom, de handlar också väldigt mycket om att vara en bra lyssnare och kunna skapa lugn i en upprörd situation. Det är förstås viktigt att kunna vara bestämd och tydlig i sin kommunikation, men ibland kan det också uppstå situationer där det faktiskt är lika viktigt att vara mjuk och kunna hålla handen på ett brottsoffer, säger Emma Andersson.

"Attrahera-polis"

Under ett halvår ska hon nu på heltid arbeta som så kallad "attrahera-polis" för att försöka få fler att söka sig till yrket och vilja jobba i närområdet.

– Vi är ju ett stort polisområde som sträcker sig längs hela kusten från Stenungsund i söder till Strömstad i norr, samt Dalsland i öster. Min roll blir nu att mer aktivt söka upp de med lokal förankring som skulle kunna vara intresserade, säger Emma Andersson.

Den pågående pandemin sätter samtidigt gränser för vilka uppsökande aktiviteter som i nuläget går att genomföra.

– Men jag har fler idéer om exempelvis olika digitala informationsmöten. Vi kommer också att göra ett riktat brevutskick till personer i åldern 25-40 år som bor i de mer svårrekryterade kommunerna inom polisområdet, säger Emma Andersson.

Finns det någon övre gräns för hur gammal man får vara för att bli polis?

– Egentligen inte, även om det väl är ganska få över 50 år som brukar söka sig till utbildningen. Men vi ser gärna att de som är lite äldre och funderar på att skola om sig, söker. I synnerhet de som är uppvuxna på exempelvis öarna, som Tjörn och Orust, och kanske flyttat tillbaka dit när de bildat familj och vill jobba mer nära där de bor. Vi välkomnar även fler tjejer och personer med invandrarbakgrund att söka.

Polisen kommer i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen och Högskolan Väst att informera mer om vad som krävs för att komma in på den två-åriga högskoleutbildningen till polis, som även går att läsa på distans. mer information finns även på polisens hemsida.

Camilla Moestedt

redaktion@lokaltidningensto.se

Emma Andersson

Ålder: 39 år.

Bor: Lite utanför Uddevalla.

Familj: Särbo och två söner på 9 respektive 6 år.

Aktuell som: Ansvarig för attraherauppdraget Fyrbodal, att få fler att söka sig till polisyrket.

ANNONS