Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En buss kommer lastad med husman – ny food truck på Orust

När deras största kund stängde öppnar catering-paret en food truck istället. Nu vill de resa land och rike runt och servera redig husmanskost.

Som tidigare lastbilschaufför är Pelle Tjörnebro bekväm bakom ratten på den nya food trucken. Han har kört större bilar över längre sträckor. Livet som chaufför visade även vikten av redig mat.

– När man kör lastbil så vet man att man inte kommer ha tid att stanna på sex timmar efter man käkat och då vill man ha något man håller sig på. Det är även lite det vi vill servera hos oss, säger han.

När Thereza och Pelle Tjörnebro ger sig ut på vägarna är det klassiska rätter som gäller. Havets Wallenbergare, pannbiff och gulashsoppa.

– Vi vill se till att folk får riktigt husmanskost som är gjord från grunden. Det ska vara gjort på riktiga grejer och du ska bli ordentligt mätt när du ätit upp, säger Pelle.

Paret har sedan länge arbetat fram en tydlig fördelning i arbetsuppgifterna. De behöver inte ens prata med varandra när de jobbar i bilens lilla kök, det bara flyter på.

– Jag lagar maten och Pelle är förste provsmakare. Sen kan han tjöta mycket bättre än mig och får ta försäljningen i luckan, säger Thereza.

– Jag älskar stekbordet och att tjöta så de delarna sköter jag, säger Pelle glatt.

Thereza har lång erfarenhet att att jobba i kök och föredrar när andra inte lägger sig i.

Bild: Ebba Bergström
Bild: Ebba Bergström

Lyckad öppning på otursdag

Tidigare har paret levererat mat till butiker, kontorshotell och evenemang. Mycket av det försvann under corona och när deras största kund, Feskarbröderna i Nordstan, stängde sin butik ville de testa något nytt och började leta efter en food truck för att kunna resa runt med sin mat.

Deras turkosa, fullutrustade bil fick de hem till Orust för några veckor sedan och de har redan hunnit dra igång. Premiäröppningen innehöll en passande mängd krångel.

– När vi startade på morgonen strulade det till ordentlighet med alla möjliga delar. Men vi fick in tre timmar av bra flyt innan regnet kom, säger Thereza.

Under de timmarna gjorde de succé och folk har redan hört av sig och undrat när det kommer tillbaka.

Egentligen är majoriteten av säsongen för en food truck över men de är båda redo att ge sig av om möjligheten ges.

– Vi är väl mer i startgropen inför nästa år, men om det dyker upp något kul så åker vi ut, säger Thereza.

Etiketterna till Pelle och Thereza pryds av akvarellmålningar som Thereza själv målat. Bild: Ebba Bergström
Etiketterna till Pelle och Thereza pryds av akvarellmålningar som Thereza själv målat. Bild: Ebba Bergström

Vill besöka hela landet

Planen inför nästa år är att åka mellan olika festivaler och evenemang runt om i landet. Bredvid andra food trucks som serverar mat från all världens hörn tror Pelle och Thereza att de verkligen kan sticka ut med sin husmanskost. Bilen är dessutom utrustad för att kunna vara med i tävlingar för food trucks och det är mycket möjligt att det blir SM längre fram.

Tills dess tror både Pelle och Thereza att de behöver marknadsföra mer än de gjort hittills.

– Vi är båda urusla på sociala medier men nu måste vi kanske lära oss och bli lite aktiva, säger Thereza.

Utöver servering ur den nya bilen levererar de fortfarande matlådor, kryddblandningar, såser till företag på västkusten. Det väntar även på att kontorshotellen ska börja öppna upp så att de kan leverera lunch igen. Förhoppningen är ändå att sköta food trucken på heltid till nästa sommar och åka runt om i landet.

– Men vi ska se till att inte glömma Henån och Stenungsund, säger Thereza.