Förändringar i cybervärlden – 2G och 3G tas ur bruk

Det är viktigt att se över sin tekniska utrustning, både för kommuner och privatpersoner. Anledningen är att 2G, 3G och det fasta telefonnätet snart tas ur bruk – något som kan medföra vissa konsekvenser.

ANNONS
|

Fram till 2025 kommer 2G-nätet successivt att kopplas ned. Samtidigt är stora delar av 3G-nätet redan nedkopplat. I stället ska de ersättas med 4G och 5G.

Eric Åkerlund, regional bredbandskoordinator i Västra Götaland, förklarar varför.

– Det tillkommer nya uppkopplade prylar hela tiden. 2G och 3G är gamla tekniker som börjar bli svåra att hålla i drift. All mobil kommunikation sker via radiofrekvenser och just nu är det trångt i nätet. De nya teknikerna 4G och 5G utnyttjar nätet mer effektivt, därför vill mobiloperatörerna hellre använda dem, säger han.

Prylar kan sluta fungera

Bytet av nätet kan medföra vissa konsekvenser för både privatpersoner, verksamheter och kommuner runt om i landet. Bland annat finns det massor av tekniska prylar som bara kan kopplas upp till 2G och 3G.

ANNONS

– För privatpersoner kan det vara hemlarm, övervakningskameror eller robotgräsklippare. Medan hos fastighetsägare och kommuner kan det röra sig om hisslarm och hemtjänstlarm hos äldre personer, säger Eric Åkerlund.

Vad är riskerna med det?

– När det gäller uppkopplingen till äldre människor som har hemtjänst kanske de inte kan larma. Det är den typen av allvarliga konsekvenser detta kan få.

Eric Åkerlund poängterar att 2G successivt kommer finnas kvar till 2025 och därför är det ingen större risk att något allvarligt händer innan dess. Men mycket beror på när operatörerna väljer att koppla ned de gamla nätet.

Telia har till exempel gått ut med att övergången startar den 6 februari i Mark, Mölndal och Härryda. På företagets hemsida skriver de att det kan förekomma kortvariga störningar under arbetets gång.

”Ett eget ansvar”

Det är viktigt att kommunerna redan nu börjar inventera och se över sina system, berättar Eric Åkerlund.

– Det kan handla om tekniska driftsystem som till exempel övervakning och vatten- och kraftsystem. Man måste också hinna skaffa ersättningsprylar och kommunerna kan behöva göra upphandlingar inför bytet, säger han.

Hur kan man som privatperson förbereda sig inför det här?

– Man har ett eget ansvar att titta över de saker som är uppkopplade och kontakta de leverantörer man köpt prylarna av, för att se vilken typ av kommunikation prylarna går på.

Under 2023 kommer även de gamla telefonnäten i koppar tas ur bruk. Det ska i stället ersättas med fiber eller trådlöst nät. Lysekil, Orust, Sotenäs, Stenungsund, Tanum och Tjörn är först ut, då kopparnätet stängs ned den sista maj.

Därefter är det kommunerna Partille, Bollebygd, Lerum och Mölndal som står på tur. Men Eric Åkerlund tror inte att nedstängningen av kopparnätet kommer drabba samhället på samma sätt, eftersom det inte används i lika stor utsträckning längre.

Fakta: Flera generationers kommunikation

2G-nätet kallas även GSM och togs i bruk tidigt nittiotal. I dag används nätet i första hand för att styra och kommunicera med tekniska apparater.

3G eller WCDMA lanserades 2006 och ökade hastigheten i nätet med omkring 40 gånger.

För femton år sedan kom 4G som är en effektivare teknik och rymmer fler användare samtidigt. I dag sker närmare fyra femtedelar av all mobilkommunikation i 4G nätet.

2018 lanserades 5G men ännu finns ingen storskalig nättäckning.

Källa: VGR Fokus.

LÄS MER:Elever får stresshantering på schemat

LÄS MER:Misstänkt bedragare hotade att stänga av äldre pars telefoner

LÄS MER:Långa köer till 1177 – nu kommer fler nummer att ringa

ANNONS