Dyra räkor
Dyra räkor Bild: Lasse Edwartz

Fiskehandlarna eniga – tillgången på räkor har varit urusel

Under sommarsäsongen då räkor är som populärast är tillgången oftast som sämst. Med priser som svänger mellan 500-600 kronor per kilo är efterfrågan fortfarande hög.
– Även om det är som allra trevligast att äta räkor på sommaren så ska man kanske äta fläskkotletter istället, säger fiskehandlaren Anthon Berg.

ANNONS
|

Sommarhalvåret bjuder vanligtvis på dåligt räkfiske. Räkan är som allra bäst från mitten av november till mitten av mars, det är då den bär rom och simmar på ett sätt som gör det enkelt att fiska upp stora lass.

Under den varma sommaren går räkan, enligt fiskarspråk ”på tången”, det innebär att den går lite grundare, och det varma havet gör att de söker sig längre ut. Då blir den svårfångad och tillgången minskar vilket driver upp priserna till hiskeliga nivåer, enligt Anthon Berg.

Menar att fiskezoner har stängts ned

– Många tror att vi är skurkar och höjer priserna bara för att stockholmarna kommer, säger Anthon Berg, butiksansvarig på en Bohuslänsk Deli Varekil, Orust.

ANNONS

Anthon menar att myndigheterna har valt att stänga ned fiskezoner i Skagerrak, vilket har drabbat räkfisket ytterligare.

– Det har varit superdåligt för fasen. Myndigheterna har valt att stänga ned en massa zoner för att det är för mycket småräkor i vattnet. De stänger ned fisket under en period, och fredar temporärt zoner för att de ska få lugn och ro och kunna växa till sig. Fiskarna har fått söka sig någon annanstans.

– Allt sticker egentligen iväg under sommaren. Det varma vattnet gör så att fisken och skaldjuren går längre ut, och även om det är som allra trevligast att äta räkor på sommaren så kanske man ska käka fläskkotletter istället.

”Aldrig varit så här illa”

Mattias Brandevik som äger butiken Klädesholmens fisk och skaldjur i Skärhamn, menar att det aldrig varit så här illa på räkfronten innan.

– Jag har hållit på i sex år och har pratat med folk som jobbat med det här i 30 år, vi är eniga att det aldrig varit så här illa. Det har varit jättedyrt och dålig tillgång. Alla ska ha räkor oavsett, så folk kanske unnar sig mer.

Hos Martin i Skärhamn är priset på räkor mellan 500 och 600 kronor per kilo. Han menar att det oftast blir plus-minus-noll.

– Vi handlare tjänar inte så mycket och jag tror att de flesta handlare säger samma sak. Jag tycker synd om fiskarna, det blir mycket pengar per kilo men de får upp för lite. Men folk köper räkor trots priserna, fast nu köper de kanske två till tre hekton istället, säger Mattias Brandevik.

Känner inte till något aktuellt fiskestopp

Hav- och Vattenmyndighetens presskontakt, Staffan Ljung, kan inte se att det pågår några aktuella nedstängningar av fiskezoner i Skagerrak.

– Det är semestertider och svårt att få tag på någon som kan något om räkor. Kan inte se att vi skulle ha gått ut med några stängningar nu. Jag ser att vi har gått ut med fiskestopp den 22 april till den 6 maj, en snabbstängning som rör fiske av nordhavsräka i Skagerrak. Det gör man för att man har hittat mycket små räkor, och behöver skydda dem och låta dem växa till sig, säger Staffan Ljung.

ANNONS