Katten Lady, som förra året bodde i ett jourhem i ett annat område än Kungälv, Stenungsund eller Sollebrunn, hade svårt att hitta rätt människa.
Katten Lady, som förra året bodde i ett jourhem i ett annat område än Kungälv, Stenungsund eller Sollebrunn, hade svårt att hitta rätt människa. Bild: Anna Mattisson

Fler övergivna katter efter pandemin – Katthjälpen ber om hjälp

En effekt av pandemin är att det nu finns fler övergivna katter än någonsin, och olika djurhjälporganisationer i hela landet skriker efter hjälp. Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunn är en av dem.
– I år har det varit jättesvårt, säger Eivor Berglund.

ANNONS
|

Hon är en av tre personer som helt ideellt driver Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunn, som letar jourhem till hemlösa katter i våra områden. För två år sedan kom hon in i samband med ett speciellt ärende.

– Där var mellan 90-100 katter som vi tog in och som vi såg till blev kastrerade. Och det var alltså på bara ett ställe. När jag kom dit första gången var det kattmammor med ungar överallt, berättar Eivor upprört.

Så många katter har hon aldrig sett på ett och samma ställe vare sig före eller efter, men hon berättar att det inte är helt ovanligt med 50-60 katter per ärende.

ANNONS

– Det accelererar något fruktansvärt. Får en mamma två ungar som är honkatter så får de två kullar nästa år, och så vidare.

De får normalt sett alltid in många ärenden om övergivna katter. Många av katterna de tar hand om är tama, eller har varit tama men som blivit förvildade. Exempelvis ”sommarkatter” är inte helt ovanligt att hitta, det vill säga katter som folk tagit med sig till sommarstugan i början av sommaren och som man sedan lämnar kvar när man åker hem igen i slutet av sommaren.

– Det är ett jätteproblem. Och i år har det varit ett jätteproblem i hela Sverige. Och de stackars katterna som folk kanske sett i flera år och som bara blir risigare och risigare, de får inte plats. Så då fortsätter plågan för dem och nu kommer vintern, säger Eivor.

Det är delvis en pandemieffekt, förklarar hon. Många har jobbat hemifrån och har då passat på att skaffa kattungar, vilket gör att det blir svårt att placera alla övriga hemlösa katter.

– Det är ett jätteproblem eftersom vi inte får ut ”våra” kattungar till hem eftersom det redan finns kattungar överallt. Nu hittar man kattungar utomhus lite överallt som är dumpade, som vi förstår är tama. Det är så sjukt. Folk kastar ut dem från bilfönstret, säger Eivor och berättar om ett specifikt fall.

– Vi hittade två små kattungar mellan Kareby och Kode efter att vittnen sett någon i en bil slänga ut dem genom bilfönstret. Två små jättefina kattungar. Jag förstår verkligen inte hur man kan göra så.

Under vecka 43 har djurhjälpsorganisationer i hela landet uppmärksammat Hemlösa katters vecka, som är ett initiativ från Mjau som startade 2017. På Granngården i Kungälv har man bland annat samlat in mat och andra kattsaker som skänks till Katthjälpen Kungälv, Stenungsund och Sollebrunn.

Eivor Berglund framför insamlingen på Granngården i Kungälv.
Eivor Berglund framför insamlingen på Granngården i Kungälv. Bild: Eivor Berglund

– Vi är otroligt tacksamma för det, säger Eivor och fortsätter:

– Och att folk sprider budskapet på sociala medier. Folk tycker att det är så gulligt med små kattungar och det är lätt att skaffa, men sen då? Om man nu är så sugen på kattungar kan man vara jourhem för en kattmamma och hennes unge eller ungar, det blir ju precis samma sak. Då kan du ha de där kattungarna som du är sugen på och samtidigt göra en jättestor tjänst för de här djuren.

Hur många kattungar har ni lyckats omplacera?

– Åh herre gud, säger Eivor och tänker efter.

– Det är hundratals.

ANNONS