Ökad militär närvaro på havet är att det väntade den kommande månaden då Älvsborgs amfibieregementet genomför förbandsövningar i skärgårdsområdet mellan Göteborg och Lysekil. Arkivbild
Ökad militär närvaro på havet är att det väntade den kommande månaden då Älvsborgs amfibieregementet genomför förbandsövningar i skärgårdsområdet mellan Göteborg och Lysekil. Arkivbild Bild: Thore Leykauff

Försvarsmaktens båtar intar skärgården

Från mitten av april och en månad framåt kommer utökad aktivitet att märkas av på havet utanför Stenungsund, Orust och Tjörn. Detta i form av militärbåtar då Älvsborgs amfibieregementet genomför förbandsövningar i skärgårdsområdet mellan Göteborg och Lysekil.

ANNONS
|

– Möjligheten att genomföra övningar är en förutsättning för att vi ska kunna utbilda ny personal och upprätthålla våra förmågor över tid. Likaså är möjligheten att öva i en realistisk och verklighetsnära miljö en förutsättning för utvecklingen av amfibieförband, förklarar Fredrik Herlitz, överste och chef för Älvsborgs amfibieregemente, i ett pressmeddelande.

Detta kommer under tiden för förbandsövningarna den 19 april till den 18 maj att medföra att militär personal, fartyg och båtar med stor sannolikhet kommer att höras och synas något mer än vanligt i skärgården.

Övningarna kommer framförallt att pågå dagtid och genomföras på Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält, men i dialog med enskilda markägare och kommuner har tillstånd även godkänts för att bedriva viss verksamhet på civil och kommunal mark.

ANNONS

Verksamheten kommer enligt amfibieregementet främst att märkas av i form av den ökade båttrafiken då fartyg och båtar utgör förbandens främsta transportmedel.

Därför uppmanas även allmänheten att följa de anvisningar som finns gällande exempelvis skjutfältsavlysningar och förtöjning av båtar. Mer detaljerad information om vad som gäller finns på Försvarsmaktens hemsida under fliken ”För båtfolk”.

Under övningarna pågår endast lösskjutningar och inga skarpskjutningar.

LÄS MER:Flera av försvarets stridsbåtar synliga i STO-området

LÄS MER:Fler söker sig till Hemvärnet när läget i Europa är spänt

Här hålls övningarna

Försvarsmakten har i samråd med Länsstyrelsen tagit fram hänsynsregler för att minimera åverkan i naturskyddade områden. Nedanstående förutsätter att markägare ger sitt tillstånd. Denna process är pågående.

STENUNGSUND/TJÖRN:

En stor mängd båttrafik kommer förekomma inom område Hakefjorden och Askeröfjorden. Vidare kommer övningar att genomföras på flertalet av öarna mellan Åstol och Svenshögen. Försvarsmakten planerar också moment på Källön vid Tjörnbron samt i närheten av Tjörnbrons camping. Efter förutsättning att Försvarsmakten medges tillstånd från markägare planeras även moment på Farholmarna samt Galterön.

ORUST/UDDEVALLA:

Inga övningsmoment är planerade till fastigheter inom Uddevalla eller Orust kommun. Däremot en ökad trafik av Försvarsmaktens båtar i området.

LYSEKIL/SOTENÄS:

Övningsmoment är planerade mellan Grötö i söder till Bohus-Malmön i norr. På Bohus-Malmön planeras för övningar främst på nordvästra delen kring det gamla färjeläget, samt sydvästra delen väster om bebyggelsen. Övningar kan även förekomma i direkt anslutning till området vid Preemraff i Lysekil.

KUNGÄLV:

Övningsmoment kommer främst att genomföras söder om Instön kring Högö och Ängholmarna, samt på norra Instön.

GÖTEBORG:

Övningar hålls i hela skärgården mellan Vrångö och Öckerö. Lösskjutningar kommer att förekomma inom hela området.

ÖCKERÖ:

Inom Öckerö kommun övas främst på Björkö, samt genom mindre övningsmoment på kringliggande öar.

ANNONS