Alex Hessel och Henrik Fransson på bryggan utanför Fikahusets lokaler. Duon satsar på hantverksglass och hembakat.
Alex Hessel och Henrik Fransson på bryggan utanför Fikahusets lokaler. Duon satsar på hantverksglass och hembakat. Bild: Frida Ekborg

Glassigt café öppnar på Stenungstorg

Nu öppnar ett nytt café i Stenungsund, vars inriktning är tillverkning av hantverksglass. Bakom affärsidén står två kollegor från Ica i Skärhamn.
– Vi ville testa något nytt och nu var det dags, säger Henrik Fransson.

ANNONS

Glassmaskinerna klarar av att tillverka 12 kilo glass var sjunde minut. ”Men det beror ju på hur mycket man vill jobba och hur mycket folk äter”, konstaterar Henrik Fransson. Och det vet han ju inte riktigt än, för premiäröppning är på onsdag. Men att glass går hand i hand med Stenungsund, sommar och havet, det är något som är säkert.

– Vi tänker att folk gillar glass – alltid. Och det hoppas vi att folk känner nu också. Vi hoppas verkligen att kunderna ska inse att vi gör glassen helt själva från grunden. Det finns inte många hantverksglass överlag i den här regionen och hantverksglass går väldigt bra i Sverige överlag just nu, säger Henrik Fransson.

ANNONS

Fikahuset ska tillverka det mesta själva, både i bageri- och glassdelen. Alex Hessel kommer ta största ansvar för glassen, och Henrik Fransson för bageriet. Allt ska tillverkas i samma lokaler som serveringen, det vill säga Game stops gamla lokaler på Stenungstorg.

– Det har ju legat bageributiker här förut men jag tror inte att någon har bakat på torget på det här sättet som vi ska göra. Det blir vi först med. Det är egna recept och vi har hjälp av några riktigt duktiga i branschen, och vi har lärt oss själva under tiden.

Helt nya i livsmedelsbranschen är de inte. Även fast de valt en helt ny jobbriktning nu än tidigare.

– Vi kommer båda från Ica i Skärhamn där jag jobbade i bageriet och Alex i mejeri- och frysavdelningen. Jag har spånat på den här idén i många år och egentligen bara väntat på tillfället. Jag och Alex har pratat lite om det och sedan så gled han med på det också, berättar Henrik Fransson och fortsätter:

– Jag tänkte, pandemin släpper någon gång och när pandemin släpper så – tänker jag i alla fall – är folk inte så sugna på att bjuda hem sina nära och kära när man suttit hemma så länge, folk vill gå ut och fika och röra sig ute igen.

Han är med andra ord inte alls orolig för att starta sin nya verksamhet under tiden det är pandemi i världen. Tvärt om har han uppfattningen om att besökarna börjar hitta tillbaka till torget nu.

– Det finns rätt många affärer fortfarande, det är relativt nybyggt och Citycon är på väg att göra en stor satsning. Det är rätt mycket folk i rörelse ändå här på torget, det är min uppfattning.

Målet är att öppna Fikahuset på onsdag, men det blir ingen invigning. ”I dessa tider kanske man inte ska kämpa för att samla en kö. Men vi hoppas ju självklart att folk ska hitta oss direkt ändå”, säger Henrik Fransson(till vänster).
Målet är att öppna Fikahuset på onsdag, men det blir ingen invigning. ”I dessa tider kanske man inte ska kämpa för att samla en kö. Men vi hoppas ju självklart att folk ska hitta oss direkt ändå”, säger Henrik Fransson(till vänster). Bild: Frida Ekborg

Planer finns att i framtiden utveckla verksamheten och expandera.

– Vi ska försöka modifiera om lokalen i framtiden. Tanken är att få disponera om ytan på ett annat sätt, men nu vill vi mest bara köra igång, testa det på folk och så får vi utveckla det därifrån. Vi hoppas verkligen att vi ska kunna ha servering utåt bryggan här också, så att det verkligen blir det här ”ska vi gå till bryggan och ta en glass”, säger Henrik Fransson.

Snart hoppas de också kunna tillverka glassen i lite större skala och sälja till butiker runtomkring.

– Vi kommer starta med att göra halvlitersbägare för att köpa med sig hem. Målet är att i framtiden även komma ut med en lokal glass på butiksmarknaden också så småningom.

Eftersom duon gör glass efter sina egna recept undrar man ju självklart om det finns en speciell ”Stenungsundsglass” på menyn. Det gör det inte – än.

– I början får vi nog bara sätta ett grundsortiment och sen utveckla det. Nästa sommar när vi känner Stenungsundsborna ordentligt – då kanske det finns en Stenungsundsglass. En lokal glass med speciell smak. Det får växa fram. Vi vill nå dit att kunder kan komma in och önska smaker, öppna lite för kunders önskemål.

Alex Hessel och Henrik Fransson satsar på hantverksglass och hembakat.
Alex Hessel och Henrik Fransson satsar på hantverksglass och hembakat. Bild: Frida Ekborg
ANNONS