Kicki Nordberg, kommundirektör i Stenungsund, Evike Sandor, kommundirektör på Tjörn, Ann-Britt Svedberg, tillförordnad kommundirektör på Orust och Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal, undertecknade i förra veckan gemensamt de nya medborgarlöftena för de tre STO-kommunerna.
Kicki Nordberg, kommundirektör i Stenungsund, Evike Sandor, kommundirektör på Tjörn, Ann-Britt Svedberg, tillförordnad kommundirektör på Orust och Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal, undertecknade i förra veckan gemensamt de nya medborgarlöftena för de tre STO-kommunerna. Bild: Orust kommun

Här är polisens och kommunernas löften till STO-borna

Flera insatser för att öka trafiksäkerheten och minska buskörningen genom riktade insatser mot A- och epa-traktorer, men också ett intensifierat arbete mot droger, kränkningar och våld i miljöer där barn och ungdomar vistas.

ANNONS
|

Det är några av de nyligen tagna medborgarlöftena från polisen i Södra Fyrbodal, samt de tre STO-kommunerna och som undertecknades i förra veckan.

Kommunerna och polisen har inför att de nya löftena skrevs under tagit fram lokala lägesbilder utifrån statistikunderlag där både verksamheter och medborgare fått rapportera in vad de upplever skapar otrygghet. Under hösten 2022 har det även genomförts medborgardialoger där invånarna fått svara på frågor gällande trygghet i det område man själv bor.

Röd tråd med otrygghetsfaktorer

Lägesbilden som gjorts visar att det finns en röd tråd med faktorer som skapar otrygghet, som psykisk ohälsa och kränkningar bland ungdomar, trygghetsfrågor, attityder kring alkohol och narkotika, droghandel, buskörning och skadegörelse.

ANNONS

Från polisens sida lovar man nu att fortsätta ta tag i det brottsförebyggande arbetet genom nära samarbete med skola, socialtjänst, förenings- och näringsliv, samt olika organisationer. Men också genom att tillsammans med motorburen ungdom och deras vårdnadshavare genomföra insatser i syfte att höja trafiksäkerheten, samt fokusera och prioritera särskilt utsatta brottsoffer.

”Lättare att planera och följa upp”

Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal ser positivt på att de nya medborgarlöftena fortsättningsvis kommer att gälla i två år, i stället för som tidigare ett.

– Det gör att det blir lättare att både planera och följa upp det brottsförebyggande arbetet mot exempelvis droger, kränkningar och våld i miljöer där barn och ungdomar vistas, säger hon.

Från första januari nästa år till den 31 december 2024 lovar de tre STO-kommunerna att genomföra fler insatser för att motverka kränkningar och psykisk ohälsa, samt att tillsammans med polis arbeta med tidiga föräldrastärkande insatser runt exempelvis droger.

Inbjuda till föräldraträffar

Kommunerna lovar också att arbeta vidare med trygghets- och säkerhetsfrågor i skolmiljö, samt att i ännu högre grad involvera förenings- och näringslivet och andra aktörer i det gemensamma trygghetsarbetet.

– I detta fall jobbar vi också i nära samarbete med skola, fritidsgårdar och socialtjänst i brottsförebyggande syfte och vi kommer även fortsätta att bjuda in till föräldraträffar för att informera mer om hur vi från polisens sida arbetar och vilka tecken man som förälder själv bör vara uppmärksam på om man misstänker att ens barn exempelvis brukar någon form av drog, säger Susanne Arvidsson.

De nya tagna medborgarlöftena

Under tiden 1 januari 2023–31 december 2024 lovar polisen att:

Tillsammans med skola, socialtjänst, föreningsliv, näringsliv och andra aktörer arbeta och samverka utifrån det brottsförebyggande perspektivet.

Tillsammans med motorburen ungdom och deras vårdnadshavare genomföra insatser i syfte att höja trafiksäkerheten.

Intensifiera arbetet mot droger, kränkningar och våld i miljöer där barn och ungdomar vistas.

Fokusera och prioritera särskilt utsatta brottsoffer.

I största möjligaste mån arbeta utifrån den aktuella lägesbilden i de tre STO-kommunerna.

Under samma tidsperiod lovar kommunerna att:

Genomföra insatser för att motverka kränkningar och motverka psykisk ohälsa.

Genomföra insatser för att öka trafiksäkerheten och minska buskörningen, speciella insatser riktade mot A- och epa-traktorer.

Genomföra tidiga föräldrastärkande insatser.

Arbeta med tidiga insatser och i bred samverkan för att motverka kriminalitet, våld i nära relation och droganvändning.

Involvera föreningslivet, näringslivet och andra aktörer att vara delaktiga i det gemensamma trygghetsarbetet.

Arbeta med trygghets- och säkerhetsfrågor i skolmiljö.

Källa: Kommunerna Tjörn, Orust och Stenungsund

LÄS MER:Tjörn kraftsamlar mot våld i nära relationer – skolor har fokusvecka

LÄS MER:Tryggheten ska förbättras med hjälp av invånarnas svar

LÄS MER:Kurs om droger – för oroliga föräldrar

ANNONS