Ungdomens hus är en medveten satsning på kommunens unga. Orust fick ett genomsnittligt betyg på 4,4 på en femgradig skala där tre är godkänt. Resultatet baseras på sju frågor som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har ställt om ungas inflytande i kommunen, deras tillgång till nyktra mötesplatser.
Ungdomens hus är en medveten satsning på kommunens unga. Orust fick ett genomsnittligt betyg på 4,4 på en femgradig skala där tre är godkänt. Resultatet baseras på sju frågor som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har ställt om ungas inflytande i kommunen, deras tillgång till nyktra mötesplatser. Bild: Erika Olofsson

Högt betyg för nyktra mötesplatser

Orust satsar på sina ungdomar, det finns många nyktra mötesplatser att välja mellan. Kommunen rankas tvåa i landet i den nya undersökning som Ungdomens Nykterhetsförbund gjort.

ANNONS
|

Ungdomarna på Orust har många olika nyktra mötesplatser att välja mellan. De har mycket att säga till om och olika aktiviteter att välja mellan under hela året. Det ger kommunen toppbetyg i den undersökning som Ungdomens Nykterhetsförbund gjort om ungas uteliv. Orust kommun kom tvåa i den nationella undersökningen som gäller utelivet för ungdomarna i landet.

Orust fick ett genomsnittligt betyg på 4,4 på en femgradig skala där tre är godkänt. Resultatet baseras på frågor som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har ställt om ungas inflytande i kommunen, deras tillgång till nyktra mötesplatser, varitatione och marknadsföringen av dessa samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

ANNONS

– Det är jätteroligt att våra insatser för ungdomarna rankas så högt. Vi har satsat mycket på våra ungdomar. Vi har utökat personalen inom fritidsenheten och vi har även utökat öppettiderna på våra fritidsgårdar, säger Malin Andersson, fritidschef i Orust kommun.

Enligt undersökningen har Orust redovisat störst utveckling inom ungas inflytande och öppettider på mötesplatser. Kommunen har tagit fram strategier och handlingsplaner för att öka ungas inflytande och har andra riktade insatser.

– Vi satsar varje år på Lisebergsresa på skolavslutningskvällen, vi har många alkohol och drogfria arrangemang och vi har ökat antalet lovaktiviteter både under sommarlovet och under höstlovet.

Sedan 2012 har Ungdomens Nykterhetsförbund rankat Sveriges kommuner och sett hur tillgången för bra fritid för ungdomar ser ut. Orust kommun deltog inte i enkäten 2017, men gjorde det 2016. Kommunen har gjort ett stort förbättringsarbete sedan dess. 2016 fick kommunen en poäng på 2,7 och i år har kommunen klättrat till 4,4. Kommunen är därmed delat näst bäst av Sveriges kommuner i undersökningen. Orust är även Sveriges enda kommun som genomför alla insatser som frågas efter i enkäten. Det som sänker kommunens poäng är dess låga satsning på kultur- och fritidsverksamhet, beräknat på kronor per innevånare.

– Det är inte en rätt bild av vårt kultur och fritidsliv. Vi har ett otroligt rikt föreningsliv. Det satsas mycket på kulturlivet så den sammanfattningen som UNF gjort stämmer inte med verkligheten.

En av de stora satsningarna kommunen gjort är Ungdomens hus, en byggnad som just nu håller på att byggas till med 70 kvadratmeter. När allt är klart kommer Ungdomens hus att vara en trivsam miljö och ge ungdomarna möjlighet till en bredd av aktiviteter. Ungdomarnas synpunkter varit i fokus under hela projekteringen och de har önskat bland annat musikrum och större kök. I annexet finns det plats bland annat plats för allt från scenframträdanden, replokal, inspelningsstudio till möten eller bordtennis.

– Det är ungdomarna som får utforma sina mötesplatser. Det är mycket viktigt att kolla så ungdomarna får det de vill ha.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsso@lokaltidningensto.se

ANNONS