Körde mot trafiken på E6 – ”Extremt hög hastighet”

På onsdagsmorgonen försökte polisen stoppa en bilist i höjd med Stenungsund. Men föraren ville inte stanna utan körde i hög hastighet, mot trafiken till Uddevalla. Polisen stoppade under tiden flera påfarter till E6, både norr och söder om Stenungsund, för att skydda andra trafikanter.

ANNONS
|

Strax efter klockan klockan 08 på onsdagen larmades polisen ut till E6.

– Patrullen hade för avsikt att stoppa en förare i höjd med Stenungsund, berättade Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisen i region Väst, initialt om händelsen.

Men föraren ska inte ha varit intresserad av att stanna och prata med polisen.

– Så han sticker, enligt de uppgifter jag har, söderut på E6.

Polisen upprättade då en insats i höjd med Rollsbo och stoppade trafiken på motorvägen.

– Vägen stängdes av vid Rollsbomotet och det pågick en polisinsats där, man släpper på trafiken nu, berättade Mikael Berglund på NyheterSTO, som var först med att rapportera om händelsen.

ANNONS

Föraren körde dock mot Uddevalla, mot trafiken.

– Han kör mot trafiken i hög hastighet. Det blir ett efterföljande som är präglat av stor försiktighet, säger Hans-Jörgen Ostler.

Trafikplats Torp stängs av

Färden går nu norrut och polisen stänger av trafiken i höjd med Torp i Uddevalla.

– Det är för att värna tredje man och skydda andra i trafiken, då det är hög fart och vårdslöst.

Enligt Berglund ska fyra-fem polisbilar följt efter föraren.

Hans-Jörgen Ostler uppger att patrullerna var defensiva i efterföljandet som han uppskattade pågick i 35-40 minuter. Han kan dock inte säga om det pågick på E6 hela tiden.

– Man tar ut avståndet så att man en kort stund tappar fordonet, det återfinns i Torp-Herrestad i Uddevalla. Föraren har avvikit från platsen, säger han.

”Extremt hög hastighet”

Under onsdagsförmiddagen pågick en stor insats i Uddevalla med både bilar, helikoptrar och hundar i jakt efter föraren.

– Vi har tillgång till alla resurser som finns tillgängliga, säger Hans-Jörgen Ostler.

Ett vittne ska för Berglund ha uppgett att färden på E6 ska ha gått i ”extremt hög hastighet”, efter att bilisten tidigare ska ha vägrat att stanna på polismans tecken.

Vid 13-tiden var den misstänkte bilisten fortfarande på fri fot.

– Man letar fortsatt, om än kanske inte med lika många insatsstyrkor på plats, uppgav polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler då.

Skruvade på registreringsskylt

Enligt vidare uppgifter från polisen ska upprinnelsen till själva biljakten ha börjat med att man fått ett samtal om att två personer setts skruva på en registreringsskylt på en parkerad bil vid Ucklumsvägen i Stenungsund.

– De ska ha kommit i en annan bil och uppträtt underligt och avvikande, vilket fått inringaren att reagera, uppger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

När en polispatrull sedan anlände ska fordonet sedan ha avvikit, men det var under torsdagsmorgonen fortsatt oklart om båda personerna då fanns med i bilen.

Polis ska senare ha försökt stoppa färden genom att lägga ut en spikmatta norr om Lerbomotet i Uddevalla, men misslyckats.

Insatsen tillfälligt avslutad

Vid 15.30-tiden på onsdagseftermiddagen meddelade polisens presstalesperson Peter Adlersson att insatsen var tillfälligt nedlagd.

– Vi har ingen som vi har kunnat binda till att ha kört bilen, vi vet inte heller om det ska ha befunnit sig en eller två personer i den innan vi hittade den parkerad, säger han.

– Men vi vet förstås vem som äger bilen, uppger Peter Adlersson vidare.

I nuläget är brottsrubriceringen grov vårdslöshet i trafik.

– Men det kommer att tillkomma fler brottsrubriceringar, påpekade Herman Egelström på torsdagsförmiddagen.

ANNONS