Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.
Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik. Bild: Västtrafik

Kollektivtrafiken växlar upp: ”Det finns inga särskilda rekommendationer”

I måndags slog Västtrafiks tidtabeller om till ordinarie och ökade antalet turer. Torsdagens skolstarter innebär fler resenärer på bussar och tåg. Samtidigt ökar smittspridningen i regionen.
– Vi följer konstant situationen och gör det vi kan för att kollektivtrafiken ska var så trygg och smidig som möjligt för alla som reser med oss, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS
|

Under måndagen återgick Västtrafik till ordinarie tidtabell efter sommaren. Budskapet som råder nu är att fortsätta hålla avstånd och lyssna på myndigheterna.

Samtidigt ökar nu antalet nya bekräftade fall av covid-19 i både Stenungsund och på Orust. I Stenungsund nära fördubblades antalet smittade förra veckan och på Orust inrapporterades 15 nya fall, jämfört med bara fyra veckor dessförinnan.

– Det finns inga särskilda rekommendationer för kollektivtrafiken. Men det gäller ju fortfarande att som individ hålla avstånd till andra och stanna hemma om man är sjuk.

Västtrafiks presskommunikatör, Ellen Pileblad, berättar att sammanställningen på ökningen av antalet resor i kollektivtrafiken kommer först i början på nästa vecka.

ANNONS

– Just nu har vi inga siffror, vi kommer ha en bättre bild i nästa vecka. Men vi kan konstatera att resandet har ökat på linjer kring skolor. Det är även folk som återvänder till jobbet, men det är en ökning vi märker av varje år.

Vad gör ni för förändringar i tidtabellen?

– Vi hade tidtabellsskifte nu i måndags, och det innebär att vi har haft fler turer under rusningstid. Sen har vi haft extra koll och fortsätter att förstärka där det behövs, med fler turer där vi vet att det behövs i samband med skolstart. Vi håller en tät dialog med trafikföretagen angående vissa turer och sträckor som förväntas vara populära.

Är ni beredda för en snabb omställning i fall smittspridningen fortsätter att öka?

– Vi följer situationen konstant och gör det vi kan för att kollektivtrafiken ska vara så trygg och smidig som möjligt för alla som reser med oss.

Vad kommer ni att sätta in för åtgärder om smittspridningen fortsätter att öka?

– Vi har sedan starten av pandemin jobbat väldigt mycket med att sprida rekommendationerna från myndigheterna. Och det arbetet fortsätter, de budskap vi har idag är att hålla avstånd och fortsätta lyssna på myndigheterna, och är beredda på att göra förändringar om de kommer med nya rekommendationer. Vi uppmuntrar även folk att cykla och gå under kortare sträckor när det är rusningstrafik.

På landsbygden kan det vara svårt att gå eller cykla till sin skola. Hur tänker ni kring det?

– Så kan det vara på många ställen i regionen. Vissa resor är långa och då måste man åka kollektivt, vi får hjälpas åt och förstärker där vi ser att det är många som reser. På vissa ställen har vi haft trygghetsvärdar som kan guida resenärer rätt och berätta om att det är förstärkt trafik på just den linjen och att det kommer en ny tur inom kort. Vi hjälps åt helt enkelt och alla har ett fortsatt eget ansvar.

Hur ser det ut med avspärrningar för förarna i regionen?

– På de flesta håll i regionen kan framdörrarna öppnas och förarna sitter bakom ett skyddsglas för att undvika kontakt med resenärer, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

App visar var det är trångt

Under året har Västtrafik tagit fram nya åtgärder för att öka tryggheten för resenärer. Bland annat visar appen To Go en prognos för om det väntas vara trängsel på en tur för att resenärer ska kunna planera sin resa på ett tryggt sätt.

I appen visas också gång- och cykelvägar som alternativ för kortare sträckor för att uppmuntra resenärer till att gå och cykla.

ANNONS