Vinterkräksjukan brukar härja som mest i samhället från november till en bit in i april. Men i år är det annorlunda, i mitten av maj är smittspridningen fortfarande i full gång. Viruset är mycket smittsamt och ger ett kraftigt och plötsligt insjuknande.
– Just nu ser vi ett högt antal inrapporterade fall jämfört med samma period under säsongerna innan pandemin. Säsongerna efter pandemin har inte sett ut som de innan. Till exempel hade vi två toppar förra året, vilket vi aldrig sett tidigare, medan årets topp kom senare och har varit mer långdragen, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Enligt henne brukar toppen komma under veckorna 9 och 10, men i år kom den senare i slutet av mars. Det är inte så att säsongen med vinterkräksjukan tagit fart igen, utan bara att den fortsätter. Men det finns lite ljus i tunneln.
– Den avtar successivt vecka för vecka, men från höga nivåer. Och det har varit väldigt mycket den senaste tiden.
Var smittan är som högst går inte att säga då vinterkräksjukan inte är en anmälningspliktig sjukdom, vilket gör att det finns ett stort mörkertal. Men Elsie Ydring säger att det är känt att caliciviruset ofta sprider sig på skolor, förskolor och inom vården, vilket det sannolikt gör även nu.
Låg immunitet mot vinterkräksjukan efter pandemin
Att det är så hög smittspridning och många sjuka tror hon generellt beror på att människors immunitet mot vinterkräksjukan är lägre efter pandemin. Vilket hänger ihop med hur vi levde under pandemin med dess restriktioner, att vi inte fick lov att träffas som vi brukade göra och hur vi skötte handhygienen.
– Det gjorde att säsongen uteblev under pandemin, vilket kan vara en förklaring. De två vinterkräksjukesäsongerna skiljer sig från hur säsongerna sett ut innan pandemin, säger Elsie Ydring.
Smittar gör det mellan person till person, som när man tar hand om en som är sjuk. Det är mycket vanligt är att man får viruset på händerna, som man sen stoppar i munnen otvättade. Smittan går också via mat som hanterats av en smittad kock eller via grödor som blivit förorenade av vattningen. Elsie Ydring råder att alltid skölja grönsakerna och att koka de frysta hallonen.
Det finns även en havslevande delikatess som har gjort många sjuka genom åren.
– Ostron har ofta kopplats till utbrott av calicivirus, säger Elsie Ydring.
Så hur slipper man drabbas av vinterkräksjukan?
– Tvätta händerna med tvål och vatten, för då tvättar man bort viruset. Handdesinfektionsmedel kan användas som ett komplement till handtvätt med tvål och vatten. Undvik att hantera mat som andra ska äta, om man är sjuk eller tar hand om någon som är sjuk. Stanna hemma och gå inte till jobb och skola förrän du kan äta och dricka normalt igen, utan att må dåligt eller få magknip.
Elsie Ydring säger att man ska vara stadigvarande symtomfri, vilket tar ett par dagar.
För att nu få stopp på den sena spridningen av vinterkräksjukan uppmanar Elsie Ydring till att inte slarva med handtvätten och då använda tvål och vatten, och stanna hemma tills du är frisk.
LÄS MER:Vilda Tildas personal glada över betyget från föräldrarna
LÄS MER:A-traktorförare frias från misstankar
LÄS MER:Experten tipsar: Detta ska du inte göra i en svajig ekonomi