Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På tisdagen uppstod en glödbrand vid ett underhållsarbete på Borealis i Stenungsund. Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam
På tisdagen uppstod en glödbrand vid ett underhållsarbete på Borealis i Stenungsund. Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Larm om industribrand på Borealis

Räddningstjänst ryckte ut till Borealis krackeranläggning i Stenungsund. En mindre glödbrand uppstod vid ett svetsningsarbete.
– Skiftteamet släckte den själv, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på företaget.

Larmet inkom klockan 15.05 på tisdagen om att någon form av brand hade brutit ut i industribyggnaden på Borealis.

– Vi fick in larm om att en brand inne i anläggningen, säger Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör räddningstjänsten Storgöteborg.

Borealis krackeranläggning jobbar med tillverkning av plastämnet polyeten (PE) och kräver försiktighetsåtgärder vid utryckning.

– Det är kemiindustrierna, det är därför, säger Jonas Gill.

Glödbrand vid svetsning

Enligt en tidig uppgift från räddningstjänsten hade branden uppstått i en ugn på området. Men i själva verket var det en glödbrand som uppstått vid ett svetsningsarbete.

– Det var på grund av ett underhållsarbete. En mindre avgränsad brand som inte hade att göra med processen, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på Borealis.

Att räddningstjänsten larmas är en del av säkerhetsrutinerna, förklarar Maria Bildtmark.

– Skiftteamet släckte den själv men kontrollrummet larmas direkt, det är rutin. Däremot gick det aldrig ut något nödlarm eftersom det var en så liten händelse, säger Bildtmark.

Räddningstjänsten lämnade

Räddningstjänsten var på plats behövde inte komma in på området, berättar Maria Bildtmark. Händelsen har inte påverkat produktionen och ingen ska ha skadats.

– Nej det har inte varit fara för varken personal eller allmänhet. säger Maria Bildtmark.

Det har brunnit i Borealis tidigare. I september ryckte ett 15-tal enheter ut till krackeranläggningen. Den klassade som en brand i mindre omfattning men då branden var kopplad till processen stoppades produktionen under en tid.

LÄS MER: Borealis efter branden: ”All produktion stoppas tills vidare”

LÄS MER: Borealis facklade för att testa systemet efter branden