Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bedrägerier i STO. Bild: privat, Karl af Geijerstam
Bedrägerier i STO. Bild: privat, Karl af Geijerstam

Larmet: Bedrägerier via sociala medier ökar

Polisen i Stenungsund har fått in fler bedrägerianmälningar den senaste tiden, inte minst genom sociala-medier.
– Folk blir lurade, och jag ser att många av anmälningarna går ut på att man har vunnit pengar och ska fota av sitt bankkort och istället för att vinna så blir man av med pengar, säger Lars Wallin, tillförordnad gruppchef polisen i Stenungsund.

Det börjar med ett meddelande på Facebook eller Instagram och kan gälla en vän i ditt kontaktnät som ville ha ditt nummer – men det som de drabbade inte vet är att en falsk profil är redo att ta över deras konton och sprida bluffen vidare i jakt på pengar.

Detta har Eva råkat ut för och det har drabbat hennes vänner som följd.

– Det tog en kvart, de gick in och bytte lösenord och telefonnummer och så hade de tagit över allt. De la upp bilder på döda hästar och krävde mig på pengar. De vet att jag håller på med hästar och har vänner som håller på med hästar. Det här är verkligen personligt och planerat.

LÄS MER: Falska samtal från polisen sprider sig till STO-trakterna

Har polisanmält händelsen

Eva som administrerar flera sociala-mediekonton och är aktiv i väldigt många sidor och föreningar har anmält händelsen till polisen. Hon säger samtidigt att det gått över hennes huvud när det blev så personligt. Hon har varnat sina vänner, men andra personer i hennes närhet har blivit utsatta som följd – till exempel Jeanette på Tjörn.

– Jag vågar knappt svara när det ringer från okända nummer.

– Känner mig fortfarande lite chockad. Eva skickade någon grej till mig på Instagram, och frågade om jag ville vara med i en tävling som anordnades genom hennes jobb. Och då tänkte jag att, det var väl bra – för de här personerna skrev som att det var Eva. Så jag fick en kod, där det stod att jag hade vunnit pengar och att jag skulle identifiera mig via bank-id. Och det hann jag göra innan jag förstod att något inte stämde. Det tog bara någon minut

Efter att Jeanette hade identifierat sig via bank-id gick det snabbt, de frågade efter kontokort och kreditkort. Kortet spärrades omgående. Nu har även hon polisanmält händelsen och varnat vänner i hennes omkrets. Som tur var förlorade hon ingen större summa, men hennes konton på sociala medier är fortfarande kontrollerade av bedragarna. Flera av hennes vänner har blivit drabbade även här.

Flera drabbade

Birgit i Stenungsund hamnade i en liknande sits som Jeanette.

– De har hackat mitt Facebookkonto och nu är det låst. Det kom en förfrågan att de ville ha mitt telefonnummer, och mina koder. Sen kom det ett meddelande om att jag hade beställt något från någon okänd person, och nu har jag fått hur många telefonsamtal och meddelanden som helst, från mina vänner som säger att jag är kapad.

– Jag har inte förlorat några pengar men vänner i min närhet har blivit det, de kommer inte från Sverige så de förstod inte att det var en bluff. Jag har polisanmält händelsen och de har sagt att mina vänner som förlorat pengar ska göra det också.

"Många anmälningar och det sticker ut”

Lars Wallin, tillförordnad gruppchef polisen i Stenungsund, har ingen konkret statistik på antalet bedrägerier i STO-området. Men han berättar samtidigt att antalet anmälningar har ökat.

– Jag har ingen statistik, men det är väldigt många anmälningar och det sticker ut. Det kan röra sig om bedrägerier på Facebook-messenger, Marketplace, annonser, att man ska swisha handpenningar innan man har fått något.

– Vissa människor är för godtrogna – för blåögda helt enkelt och det är alldeles uppenbart att vissa lyckas bra med dessa brott. Om någon som du aldrig har träffat påstår att du vunnit något så ska man dra öronen till sig, säger Lars Wallin, gruppchef polisen Stenungsund.