Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lokala konstnärer ifrågasätter verkligheten med QR-konst

Med sin semidigitala konstutställning vill konstnärerna från Tjörn och Stenungsund ifrågasätta vad som är verklighet. Nu hoppas de att fler kan ta del av konsten, som är utplacerad i kommunerna.

Längs strandpromenaden i Stenungsund har en stor portal satts upp. På ett annat ställe i centrum en ruta, och på ett tredje en bit staket. I Skärhamn likaså, och alla platserna har försetts med en QR-kod.

Skannar man den kan man ta del av fyra digitala konstverk, signerade Johan Bloom och Anna Svensson.

– Vi vill undersöka mellanrummet mellan det digitala och den verkliga verkligheten. Det är fyra verk och det är samma fyra verk som står i Stenungsund och Skärhamn, säger Johan Bloom.

Vill ifrågasätta vad som är verklighet

Digitala konstvandringar har blivit allt mer vanliga, särskilt under pandemin. Genom att kombinera den digitala konsten med den fysiska vandringen vill konstnärerna undersöka hur man kan skapa något nytt.

– De stora digitala drakarna, sociala medier, använder och ser oss som handelsvara och kunder. Vi lever mycket i den digitala världen och det här är ett första steg i att ifrågasätta vad som är verklighet.

Det är inte första gången Johan Bloom från Tjörn och Anna Svensson från Stenungsund plockar ut konsten i andra miljöer. De säger själva att de är intresserade av konst som är något annat än en väggdekoration och att ta ut den i det offentliga rummet för att ställa frågor om vem som får ta plats där.

Hoppas att de som vanligtvis inte tittar på konst ska reagera

De fyra konstverken är ett pilotprojekt, som görs tillsammans med Stenungsunds och Tjörns kommun. Johan Bloom och Anna Svensson har sökt pengar för att kunna utöka projektet, dels till att finnas på fler platser, dels till att innehålla fler konstverk från fler konstnärer.

Fram till den 31 oktober kommer installationerna finnas utplacerade, och det enda som behövs för att uppleva dem är en smart telefon. Om man håller upp mobilkameran mot QR-koden dyker en länk upp som tar en till konstverket.

– Det som vi tycker är mest spännande, vår huvudmålgrupp, är de som normalt inte tittar på konst. De som kommer gående på strandpromenaden längs bryggan och så går de plötsligt igenom en portal och tänker vad är detta. Förhoppningsvis ser de vår QR-kod, skannar den och blir en del av konstverket.