Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Talvik med rötter i Svanesund på östra Orust men bosatt i Berlin medverkar på midsommarafton i Sveriges Televisions ”Midsommarkonsert från Nääs”. Bild: ELLIKA HENRIKSON
Sofia Talvik med rötter i Svanesund på östra Orust men bosatt i Berlin medverkar på midsommarafton i Sveriges Televisions ”Midsommarkonsert från Nääs”. Bild: ELLIKA HENRIKSON

Musik i midsommar med Sofia

Rötterna finns på Orust men Europa och USA är musikern Sofia Talviks ständiga arbetsplats. På fredag medverkar hon dock i ett helt nytt sammanhang: musik i midsommar i SVT i ett program inspelat på Nääs slott.

Lokaltidningen STO når Sofia på ett mobilnummer kopplat till ett abonnemang i Spanien, men hon befinner sig i verkligheten i Berlin i Tyskland.

– Jag är lite överallt men just nu i Berlin i någon månad – vi har spelningar i Tyskland under hela juli, säger Sofia.

Hon besökte nyligen Sverige för att bland annat medverka i ”Midsommarkonsert från Nääs” i Sveriges Television. Förutom Sofia Talvik framträdde även Bouchra Iramdane, Stiko Per Larsson samt Henning och Sunniva Brynnel.

– Jag har varit med i ”Nyhetsmorgon” i TV4 men jag tror inte att jag har varit med i SVT tidigare, säger hon.

Programmet sänds på midsommaraftons kväll. Det betyder i sin tur att inspelningen redan är gjord.

– Ja, i och med Covidtider är det förinspelat. Det skedde i förra veckan. Vi hade väldig tur med vädret, säger Sofia.

Sofia Talvik tillsammans med sina medmusiker Viktor Turegård på ståbas och Marcus Högqust på akustisk gitarr. Bild: ELLIKA HENRIKSON
Sofia Talvik tillsammans med sina medmusiker Viktor Turegård på ståbas och Marcus Högqust på akustisk gitarr. Bild: ELLIKA HENRIKSON

– Jag spelar en blandning av nytt och traditionellt. Jag spelar några av mina låtar men även annat som känns somrigt, härligt och svenskt, säger Sofia som inte i förväg får berätta exakt vad hon framförde.

– Man får vänta och titta på programmet ha ha!

Sånger på svenska

Sofia Talvik är född 1978 i Göteborg men uppväxt i Svanesund på östra Orust. Hennes pappa Kristian är verksam som akvarellkonstnär.

Hon har arbetat som sångerska och musiker i närmare 20 år och hunnit släppa ett flertal album. Den senaste – ”Paws of a bear” – gavs ut 2019. Sofia rör sig inom den musiktradition som kallas americana men det finns inslag av folkmusik med svenska rötter.

– Jag har också ett nytt projekt som heter Hansan. Det är jag och en tysk kille som heter David Floer – han spelar cello – och där jag sjunger på svenska. Vi släppte vår debutskiva förra året, säger hon och tillfogar att duon släpper nya singeln ”Sommarvisa” lagom till midsommar.

– Det är det här som jag har jobbat med mest under pandemin. Det vore kul att få komma till Sverige och spela eftersom det är på just svenska. Det var David som insisterade på att jag skulle skriva texter på svenska. Det är rätt annorlunda från det jag brukar göra, säger Sofia som betonar att hon inte bytt musikaliskt spår.

– Som musiker är väl all ens musik en karriär, men det är klart att man ibland gör olika grejer.

Fortsatt turnerande

I övrigt turnerar hon runt med sin egna musik.

– Det har ju börjat öppna upp. I juli har jag ett ganska fullt schema i Tyskland, säger hon.

– Jag skulle egentligen ha gjort två stora turnéer i USA förra året, men det har skjutits upp till nästa år.

Med på resan över världen är hennes man Jonas Westin.

– Vi jobbar ihop med allting. Han gör mitt ljud. Vi turnerar och gör allt vårt skivbolagsjobb ihop. Det går utmärkt!