Nostalgitripp när Delta i Skärhamn bjöd in till öppet hus

I hundra år har det stora gula huset i Skärhamn huserat barn och unga på Tjörn. Idag håller bland annat kulturskolan Delta till i huset. I dagarna bjöd man in till öppet hus.

ANNONS

Intresset var stort när kulturskolan Delta dagarna innan jul slog upp portarna för allmänheten.

– Många vet inte vad som sker i huset idag så vi bestämde oss för att ha öppet hus och berätta vad vi gör, säger Cathrine Berntsson som är avdelningschef för Deltas verksamhet.

Besökarna bjöds på glöggmys och den som ville kunde lämna sin önskelista till tomten som fanns på plats. Därutöver kunde man också ta del av husets många aktiviteter och lyssna på musik, gå på teater och se en akvarellutställning. Eller så kunde man gå upp på taket och njuta av utsikten. Inför dagen hade man också sammanställt en dokumentärfilm om Barbro Henning, 98, som undervisade i huset på 1950-talet och vars pappa också var lärare då det begav.

ANNONS

– Barbro Henning är skolan, säger Cathrine.

En tanke med att ha öppet hus var också att äldre med anknytning till huset skulle få en chans att se sig om i lokalerna. Det blev en nostalgitripp för flera besökare.

– Jag guidade runt många äldre och fick höra roliga historier. De hade så mycket att berätta. ”Den där fönsterrutan råkade jag ha sönder”, sådana där minnen som är så roliga att höra. Många stannade upp och sa ”åh, vilken nostalgi det här är”. Man kände verkligen att det finns många minnen och en stark kärlek till huset, säger Cathrine som var nöjd med dagen och som hoppas att traditionen med verksamhet för barn och unga ska leva vidare i byggnaden länge till.

– Det är min önskan att det här huset även i fortsättningen kommer att få vara till glädje för barn och unga och att de får känna att det är deras hus.

ANNONS