Buahallen är en ridmanege som byggdes när Orust ridklubb låg på fastigheten. De verksamheter som är idag använder hallen är främst Hundägarföreningen och Orusts brukshundsklubb, PRO, fotbollsföreningar samt olika privata föreningar. Hallen föreslås vara kvar i kommunens ägo och ska inte säljas.
Buahallen är en ridmanege som byggdes när Orust ridklubb låg på fastigheten. De verksamheter som är idag använder hallen är främst Hundägarföreningen och Orusts brukshundsklubb, PRO, fotbollsföreningar samt olika privata föreningar. Hallen föreslås vara kvar i kommunens ägo och ska inte säljas. Bild: -

Nu säljs flera kommunägda fastigheter

Myckelby skola ska säljas, liksom Ålgårds kvarn. En inventering av kommunens fastigheter visar att vissa byggnader inte längre behövs.

ANNONS
|

Orust kommun äger många fastigheter där det bedrivs verksamhet men även som står tomma, Myckleby skola är ett sådant exempel. Beslut har sedan tidigare fattats att kommunen ska säja den, skolbyggnaderna i Mollösund och även Ålgårds kvarn. Utredningen som gjorts kring omställda lokaler visar att vissa av dem är flitigt använda medan andra inte används fullt ut.

Det finns i dag inget förslag på att sälja någon kommunal idrottshall eller fastighet där det bedrivs daglig verksamhet. Flera föreningar har uttryckt oro över att kommunens nu ser över sitt lokalbestånd.

– Vi har gjort en översyn som även innefattar vissa föreningslokaler. Det har gjort att många blivit oroliga över vad som ska hända med deras lokaler. I dagsläget finns det inga planer på att sälja någon anläggning med verksamhet, säger Anders Arnell (M), ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

ANNONS

Buahallen, Orust Ridklubb, Ellös sporthall, Karins hus och Warmanska villan är exempel på fastigheter som samhällsutskottet beslutat ska vara kvar. Kommunen äger även Burås skolmuseum som hyrs av kulturenheten och sköts av ideella krafter.

– Det är guld med ett levande skolmuseum, därför anser vi i politiken att det lilla museet ska vara kvar. Skolan är från 1875 och kan bli, om vi ser till att annonserade öppettider efterlevs, ett utflyktsmål.

Erika Olofsson

0303-72 82 29

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Fastigheter som ingår i översynen

Buahallen - gamla ridhuset som i dag används av hundklubbar, pensionärsföreningar och fotbollsklubbar. En försäljning skulle få stora konsekvenser för föreningarna som nyttjar lokalen

Fjällmanska huset – ska säljas eller hyras ut, vid försäljning måste avstyckning göras.

Warmanska villan - segelsällskapet i Svanesund hyr sommartid, övrig tid hyrs fastigheten ut. En försäljning kan vara möjlig men frågan måste utredas mer.

Ellös sporthall - bedömningen är att sporthallen kan säljas men närhet till folkpark och fotbollsplan samt flera servitut gör att det inte är aktuellt just nu.

Sjukstall - Orust Ridklubb har i dag inget intresse av lokalen, den är tom sedan drygt ett år tillbaka. Är inte aktuell för försäljning utan diskussioner förs med en annan förening om hyra.

Burås skolmuseum – Inte aktuell med försäljning

Ågården – Används i dag som evakueringsboende för Strandgården. Fastigheten ingår i förstudie kring omsorgens lokalbehov.

Herrgården – hyrs i dag av omsorgen och ingår i planen för omsorgens framtida lokalbehov

Varekil övningshus – huset ska inte säljas utan rivas och marken är en exploateringstomt, industriområde

Karins hus – Inte aktuell för försäljning

Myckelby skola – är till salu sedan 2018

Gullholmsgården – förvaltas av Gullholmens samfällighetsförening, är inte aktuell för försäljning

Hermanö folkskola – förvaltas av Gullholmens samfällighetsförening, är inte aktuell för försäljning

Ålgårds kvarn – Beslut fattades i mars att ta fram underlag för avyttring av Ålgårds kvarn

Orust Ridklubb – Uthyrd och inte aktuell för försäljning

Scoutstugan Svanesund – scoutkåren har ett rivningskontrakt för lokalen, fastigheten ingår i pågående planarbete

Henåns sporthall – används flitigt av skola och många olika föreningar, ska inte säljas

Mollösunds skola och Mollösunds gamla skola – ska säljas

ANNONS