Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Algede driver nystartade Vintagemagasinet.  Bild: Frida Ekborg
Malin Algede driver nystartade Vintagemagasinet. Bild: Frida Ekborg

Ny butik öppnar på Kullens gård

Nu öppnar ännu en verksamhet på Kullens gård i Stenungsund. Vintagemagasinet har inrett en butikslokal i ladan och till helgen blir det invigning, samtidigt som det arrangeras höstevent på gården.

– Det var ingenting här innan. Vi har varit igång och renoverat i 8-9 veckor, säger Malin Algede och blickar ut över den stora lokalen och alla saker.

Det är hon som driver Vintagemagasinet, en butik som är precis det som namnet avslöjar – en vintagebutik.

– Vintage är inte loppis, det är inte second hand. Det är ju second hand i en betydelsen att sakerna haft ägare innan, men vintage måste vara minst 25 år gammal och i princip i toppskick, förklarar Malin, som tidigare jobbat som inredare i sju år.

Hon har varit intresserad av vintage och second hand sedan hon var liten. Som 13- åring åkte hon runt till olika second hand-butiker och handlade, och det var så intresset växte sig större.

– Jag tror att alla egentligen älskar gamla grejer och vintage, men alla har inte tiden att leta efter det. Går man på auktion eller loppis så kan det nog bli rörigt och svårt för många att hitta de små guldkornen, men där tror jag att jag har ett tränat öga.

Vintage räknas det som om sakerna är äldre än 25 år och i toppskick. Bild: Frida Ekborg
Vintage räknas det som om sakerna är äldre än 25 år och i toppskick. Bild: Frida Ekborg

Därför kommer det säljas en blandning av det mesta. I butiken kommer det finnas allt från sportcyklar från 80-talet till snurrfåtöljer i svensk design från 70-talet. Det är saker som är hemropade på auktion, men också ärvda möbler.

– Överlag så vill folk ha en blandning mellan gammalt och nytt. Varför köpa nyproducerat när det redan finns så mycket fint? Jag som inredare föredrar att blanda lite för att få personlighet i mitt hem, ärvda och fyndade grejer, säger Malin och ger ett exempel:

– Min farmor stod mig jättenära och jag blir alldeles varm i själen av att veta att jag omger mig med hennes grejer och att min dotter kanske kan får hennes grejer sen. Det är fint.

Vinglas och champagneglas är populärt just nu. Bild: Frida Ekborg
Vinglas och champagneglas är populärt just nu. Bild: Frida Ekborg

Tanken på att öppna en vintagebutik har funnits länge hos Malin, men det är först nu som hon känner att det är rätt tid. Och att butiken ska ligga på Kullens gård är ingen slump.

– Jag har bott i Stenungsund i tio år och när vi flyttade hit så var det ett café på gården och jag blev lite förälskad i platsen. Men sedan var det ingen verksamhet på ett tag men för ett par år sedan så köpte nuvarande ägare detta ställe så jag tog kontakt med ägarinnan och frågade om jag fick hyra in mig, berättar Malin.

LÄS MER: Tant Brun på Kullen – med kreativiteten i fokus

Hon fick välja lokal själv. Det blev en oisolerad oinredd lada full med bråte som Malin tog sig an. Och det har blivit ett familjeprojekt.

– Det har varit mycket slit. Jag har två små barn, men de har varit med under renoveringen, varit på gården och lekt med katterna och fikat på caféet. Min pappa har hjälpt till att snickra och kompisar har hjälpt till att måla. Det har blivit ett minne för livet att göra detta.

Malin har fått mycket hjälp av familj och vänner för att iordningställa lokalen på Kullens gård. Bild: Frida Ekborg
Malin har fått mycket hjälp av familj och vänner för att iordningställa lokalen på Kullens gård. Bild: Frida Ekborg

Nu ser det helt annorlunda ut. Väggarna pryds av tavlor, speglar och knopplister, golvet av mattor, bord och fåtöljer. Och däremellan allt man kan tänka sig. På lördag är det dags att visa upp resultatet av allt slit.

– Vi öppnar upp gården med ett event och jag har invigning av Vintagemagasinet. Det är några entreprenörstjejer som ska ställa ut; en kvinna som jobbar med byggnadsvård kommer hålla en liten kurs, en tjej finns här som jobbar med betongskulpturer, en tjej som jobbar med närodlade blommor kommer hit och en tjej som håller på med fotokonst ställer ut, säger Malin och fortsätter:

– Vi är några stycken kvinnor här nu, och vi kommer nog bli fler. Vi får väl se vad som händer i framtiden, men det är öppet för folk att söka sig hit för lokaler. Vi tänker att vi ska ha julmarknader och kanske singer songwriter-kvällar och liknande framöver. Det är planen för Kullens gård.

LÄS MER: Jenny öppnar kafé med ekologiskt fokus

Malin Algede. Bild: Frida Ekborg
Malin Algede. Bild: Frida Ekborg

Malin Algede

Ålder: 36

Familj: Man, två barn på 2 och 7 år.

Bor: Stenungsund sedan tio år, tidigare i Göteborg.

Gör: Driver nystartade Vintage.magasinet, och har jobbat som inredare i sju år.

Aktuellt: Vintage.magasinet har invigning den 9 oktober klockan 11-16 i samband med att Kullens gård arrangerar höstmarknad.

Instagram: vintage.magasinet